Fed a redus dobânda de referinţă, pentru prima dată din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus dobânda de referinţă pentru prima oară de la criza financiară din 2008, scrie Bloomberg.

Rata dobânzii a fost redusă de la 2,25% la 2%, într-o mişcare ce a fost aşteptată de pieţele financiare. De asemenea, Fed a lăsat de înţeles că ar mai putea reduce dobânda, dacă este necesar.

Potrivit Fed, această reducere a fost aplicată în contextul în care există îngrijorări cu privire la economia globală şi inflaţia în scădere din SUA.

Factorii de decizie politică, conduşi de preşedintele Fed, Jerome Powell, au votat cu 8 la 2 în favoarea reducerii dobânzii de referinţă şi au reafirmat promisiunea de a „acţiona după caz” pentru a susţine cea mai lungă expansiune economică a SUA din istorie.

Reducerea ratei vine după câteva luni de presiuni din partea preşedintelui american Donald Trump, care a mustrat conducerea băncii centrale, pe care tot el a numit-o, pentru că nu a făcut suficient pentru a stimula economia americană. Luni, Trump a criticat Fed-ul într-o serie de tweet-uri pentru că a făcut „toate mişcările greşite”, adăugând că „o reducere mică a ratei nu este suficientă”.

Fed a transmis că va „monitoriza în continuare” datele economice pe care le primeşte, adăugând că „va acţiona la fel de adecvat pentru a susţine” o expansiune economică a Statelor Unite.

Investitorii au interpretat acest lucru ca un semnal că banca centrală poate fi pregătită să reducă din nou dobânda, dacă este necesar, în cazul în care incertitudinile persistă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite