FAO raportează o creştere de 28% a preţurilor la alimente pentru anul 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alimente supermarket foto shutterstock

O uşoară scădere a preţurilor mondiale la produsele alimentare de bază a fost înregistrată în decembrie 2021, însă, la sfârşitul anului, valoarea medie a indicelui preţurilor la alimente era cu peste 28% mai mare decât în ​​2020, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Potrivit organizaţiei, valoarea medie a indicelui FAO al preţurilor la alimente, care reflectă modificările lunare ale preţurilor internaţionale la alimentele de bază, a fost de 133,7 puncte în decembrie, în scădere cu 0,9% faţă de noiembrie, dar cu 23,1% mai mare decât în ​​decembrie. 2020.

La sfârşitul anului 2021, valoarea medie a indicelui era de 125,7 puncte, ceea ce este cu 28,1% mai mare decât în 2020.

Potrivit experţilor FAO, stabilizarea situaţiei pieţei în 2022 nu ar trebui să fie aşteptată din cauza creşterii preţurilor resurselor, a pandemiei globale în curs şi a condiţiilor meteorologice din ce în ce mai imprevizibile.

Tendinţa ascendentă a preţurilor pe pieţele alimentare mondiale persistă de mai bine de un an, cu întreruperi minore în câteva luni ale anului 2021. Astfel, în noiembrie anul trecut, valoarea medie a indicelui FAO al preţurilor la alimente a fost cea mai mare din iunie 2011 şi până în prezent.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite