Facturile ┼či ofertele pentru energie electric─â ar trebui simplificate.┬áAsocia┼úie: Oamenii sunt interesa┼úi de pre┼úul final

0
0
energie electrica liberalizare piata bec contor electric

Modul ├«n care autorit─â┼úile de resort au gestionat tranzi┼úia de la pia┼úa reglementat─â la cea concuren┼úial─â a generat confuzie ├«n r├óndul consumatorului, a declarat Dumitru Chis─âli┼ú─â, pre┼čedintele Asocia┼úiei Energia Inteligent─â ├«n cadrul unei conferin┼úe de specialitate.

├Än opinia sa, facturile ┼či ofertele furnizorilor de energie electric─â ar trebui simplificate, astfel ├«nc├ót consumatorul s─â fie informat ├«n mod real ┼či clar asupra pre┼úului final pentru a putea alege oferta cea mai bun─â.

Dumitru Chis─âli┼ú─â, pre┼čedintele Asocia┼úiei Energia Inteligent─â a detaliat principalele probleme cu care s-au confruntat consumatorii finali ├«n procesul tranzi┼úiei c─âtre pia┼úa concuren┼úial─â de energie electric─â.┬á La eveniment au participat ┼či Virgil Popescu, ministrul Energiei, Zoltan Nagy-Bege, vicepre┼čedinte al ANRE, Paul Anghel, director general al ANPC ┼či Antal Istvan-Lorant, pre┼čedintele Comisiei pentru Energie, Infrastructur─â energetic─â ┼či Resurse minerale din cadrul Senatului Rom├óniei.

Pre┼čedintele Asocia┼úiei Energia Inteligent─â spune c─â nu putem discuta, ├«n acest moment, despre faptul c─â tranzi┼úia de la pia┼úa reglementat─â la cea concuren┼úial─â este una ideal─â, sunt ├«nc─â multe probleme.

ÔÇ×Voi face o scurt─â radigrafie a liberaliz─ârii pentru c─â a┼č vrea s─â avem o imagine despre situa┼úia actual─â ┼či cred c─â exist─â dou─â elemente importante pe care evit─âm s─â le punct─âm. ┼×i anume este vorba despre adev─âr ┼či despre ├«ncredere. Cred c─â s-a gre┼čit ┼či toat─â lumea este de acord cu aceast─â afirma┼úie, c├ónd s-a ini┼úiat procesul de liberalizare, fie c─â vorbim de elementele pe parcursul a opt ani de zile sau de elementele pe parcursul anului trecut dar ce este mai r─âu este c─â nu vrem s─â recunoa┼čtem aceast─â gre┼čeal─â, nu vrem s─â ne cerem scuze consumatorilor din Rom├ónia ┼či ca atare ┼čansele de a le ├«ndrepta sunt foarte miciÔÇŁ, spune Dumitru Chis─âli┼ú─â.

O m─âsur─âtoare la nivelul opiniei publice realizat─â de c─âtre Institutul de Cercetori IRSCOP relev─â c─â exist─â un nivel foarte redus de ├«ncredere la nivelul a dou─â treimi din popula┼úie fa┼ú─â de institu┼úiile care s-au ocupat de acest proces de liberalizare, spune Chis─âli┼ú─â. ┼óin├ónd seama de acest aspect e foarte greu ast─âzi ca autorit─â┼úile s─â rec├ó┼čtige aceast─â ├«ncredere.

Ofertele care pleacă spre consumatori ar trebui să conţină toate ofertele furnizorilor din piaţă

Dumitru Chis─âli┼ú─â puncteaz─â c├óteva elemente importante de natur─â practic─â legate de informarea publicului. Acest demers cost─â, toate acele clipuri de informare cost─â bani suporta┼úi din buzunarul consumatorilor ┼či ele ├«┼či dovedesc ineficien┼úa, spune el. ├Än opinia sa trebuie schimbate. ├Än sensul c─â nu este cazul ca autorit─â┼úile ┼či furnizorii s─â trimit─â popula┼úiei at├ótea h├órtii sau s─â posteze nenum─ârate clipuri ├«n condi┼úiile ├«n care oamenii nici nu le citesc sau nu le vizioneaz─â integral, pentru c─â procesul e foarte greoi descris.

ÔÇ×Aici lucrurile ar trebui schimbate radical pentru a nu-l mai pune pe consumator s─â pl─âteasc─â degeaba aceste clipuri. Ar trebui s─â simplific─âm facturile ┼či ofertele. Facturile ├«n acest moment sunt deosebit de complexe, complicate ┼či greoaie. La nivelul consumatorului conteaz─â pre┼úul final ┼či dac─â cineva dore┼čte informa┼úii suplimentare sunt suficiente canale pentru a se informa. Astfel c─â am putea reduce factura la o jum─âtate de pagin─â cu elemente simple precum cantitate, pre┼ú, loc de consum ┼či pre┼ú final, toate celelalte elemente nefiind importante ┼či put├ónd fi comunicate altfel.

├Än ce prive┼čte ofertarea, 6 pagini scrise cu litere m─ârunte cu date extrem de multe ┼či neinteligibile ├«ngreuneaz─â la maximum posibilitatea consumatorului de a face o compara┼úie ├«ntre oferte. ┼×i aici este necesar─â o simplificare cu reducerea la minimum a elementelor. Ofertele care pleac─â spre consumatori ar trebui s─â con┼úin─â nu doar oferta furnizorului care o transmite, ci toate ofertele furnizorilor din pia┼ú─â ÔÇô acel tabel comparator pe care ANRE l-a pus pe site-ul s─âu, astfel ├«nc├ót consumatorul s─â poat─â alege ├«n cuno┼čtin┼ú─â de cauz─âÔÇŁ ÔÇô Dumitru Chis─âli┼ú─â, pre┼čedintele Asocia┼úiei Energia Inteligent─â.

Un alt element important e legat de procesul de ├«nv─â┼úare. ├Än acest moment cultura tehnic─â a consumatorului ├«n ce prive┼čte pia┼úa de energie este una limitat─â. Ar trebui realizat un roces de educare a consumatorilor. De trei luni de zile fiecare furnizor vine cu propria metod─â de educare, lucru care ad├ónce┼čte confuzia consumatorului.

Asocia┼úia Energia Inteligent─â a lansat din ianuarie ideea unei academii a consumatorilor care s─â reuneasc─â to┼úi participan┼úii din pia┼ú─â ┼či o entitate dedicat─â procesului de educare ├«n mod independent. Aceast─â propunere, spune Chis─âli┼ú─â, nu a g─âsit sus┼úinere, except├ónd un furnizor.

Pre┼čedintele Asocia┼úiei Energia Inteligent─â salut─â ini┼úiativa ANRE de realizare a unei platforme care s─â informeze consumatorii din Rom├ónia, util─â ├«ntregii pie┼úe, ├«n sensul c─â to┼úi furnizorii din Rom├ónia vor avea acces la to┼úi consumatorii, astfel ├«nc├ót ace┼čtia s─â oferteze ├«n mod real to┼úi consumatorii.

Pia┼úa liber─â presupune nu doar libertatea de a alege ├«ntrefurnizori ci ┼či posibilitatea de a negocia

ÔÇ×Noi am ├«ncercat la nivelul asocia┼úiei s─â mergem pe ideea s─â adun─âm consumatorii pentru a merge la negociere cu furnizorii. ├Än ce prive┼čte furnizorii de gaz am avut rezultate, dar momentan cu cei de energie electric─â nu au existat furnizori care s─â agreeze ideea. Cu toate acestea salut ini┼úiativa Bursei Rom├óne de M─ârfuri care a lansat ├«n aceast─â s─âpt─âm├ón─â o platform─â care s─â permit─â consumatorilor casnici s─â se uneasc─â ┼či s─â aib─â posibilitatea de a negocia ├«n mod real cu furnizorii. Pia┼úa liber─â presupune nu doar libertatea de a alege ├«ntrefurnizori ci ┼či posibilitatea de a negocia, iar platforma BRM ofer─â consumatorului o putere ├«n acest sens pentru a ob┼úie pre┼úuri corecte care se formeaz─â ├«n raport cu cererea ┼či oferta. Acest─â platform─â poate aduce o schimbare major─â pentru consumatorii casniciÔÇŁ, mai spune Dumitru Chis─âli┼ú─â.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite