Facturi uriașe la energie pentru cei cu mai multe case: Cum ar putea fi corectată ordonanța

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanța pe energie, adoptată de Guvern dar nepublicată în MO, prevede că proprietarii a mai multe locuințe trebuie să aleagă una singură care va beneficia de preț plafonat la electricitate și gaze.

Cei care nu vor beneficia de prețul plafonat vor plăti facturi de patru ori mai mari în ianuarie
Cei care nu vor beneficia de prețul plafonat vor plăti facturi de patru ori mai mari în ianuarie

Ordonanța pe energie, adoptată de Guvern dar nepublicată în MO, ar putea fi corectată prin legislația secundară, a precizat pentru „Adevărul” senatorul PSD Daniel Zamfir.

Ordonanța pe energie prevede că proprietarul a mai mult de o locuință va fi nevoit să aleagă pentru care dintre ele optează să aibă un preț plafonat.

Toată discuția pe tema anumitor aspecte din ordonanță a fost făcută după adoptarea ei. Am concluzionat că ține de legislația secundară rezolvarea unor situații punctuale: chiriași, succesiuni și ce ați mai spus. ANRE este responsabil. Ei pot reglementa asta, prin ordin al președintelui”, a declarat pentru „Adevărul” Daniel Zamfir, președinte al Comisiei de industrie din Senat și membru al Comisiei de energie.

Întrebat de ce nu a apărut ordonanța și dacă au fost discuții în Coaliție pe tema asta, Zamfir a precizat: „Eu chiar nu știu de ce n-a apărut până acum. Eu cred că pot fi rezolvate lucrurile în timp util. Ordonanța intră în vigoare la 1 ianuarie”.

La rândul său, senatorul liberal Toma Petcu (fost ministru al Energiei în Guvernul Dăncilă), care se numără printre specialiștii PNL pe energie, a apreciat că nu are absolut niciun detaliu privind întârzierea publicării ordonanței în MO: „Nu știu. Nu am această informație”.

Referitor la posibilele aspecte problematice, Petcu a punctat că vor fi rezolvate, fie de ANRE, fie de Parlament. „Există posibilitatea ca ANRE să realizeze ce ține de legislația primară. În schimb, dacă sunt probleme care țin de legislația primară, modificăm în Parlament, pentru că proiectul va veni aici”

Luni, expertul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a avertizat asupra faptului că ordonanța pe energie intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023, dar nefiind publicată în Monitorul Oficial nu-și poate produce efectele, în sensul că proprietarii care ar dori să depună cerere pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru o anumită adresă nu pot face acest lucru.

Campionatul Mondial de Fotbal, Ziua Națională, Aderarea la Schengen etc., ne au făcut să uităm de problemele noastre zilnice. Unii consumatori își vor aminti că trebuiau să depună cereri la furnizori, la finele primăverii, când probabil va veni cu întârziere prima factură după noua lege de protejare a consumatorilor, și vor vedea că sunt puși să achite de până de 4 ori mai mult pentru utilități. Trist este, că acei consumatori care depind de aparate medicale, au cel putin 3 copii etc., din nou pot ajunge în situația de a nu putea beneficia de avantajele conferite de lege”, a declarat expertul.

Concret, clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat prevăzut de lege o singură dată fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum și va beneficia de preț plafonat doar de la începutul lunii următoare.

În România există multe situații în care contractele de vânzare-cumpărare gaze și energie electrică sunt rămase pe foști proprietari care au vândut locuința, dar noul proprietar nu și a schimbat contractul, sunt multe cazuri în care nu s-au realizat succesiuni sau sunt situații în care românii au mai multe locuințe închiriate.

În toate situațiile de acest gen facturile la gaze și electricitate care vor veni din luna ianuarie 2023, vor aduce creșteri enorme ale valorii facturii (o creștere de până la 4 ori), a precizat expertul în energie.

Ce prevede ordonanța pe energie

Potrivit Legii, de la 1 ianuarie 2023, consumatorii vor achita pentru locuința de reședință/domiciliu, un preț plafonat cu TVA inclus:

- la gaze de 0,31 lei/kWh,

Pl- la energie electrică în funcție de consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 sau în funcție de consumul lunar realizat anul acesta:

·        0,68 lei/KWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă până în 100 kWh (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022)

·       0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat;

·       0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat;

·       0,68 lei/kWh, în cazul clienților casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respective 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat

·       0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la nivelul prețului din contract sau a prețului mediu de achiziție a furnizorului (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022),

·       0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la un preț de 1,3 lei/kWh de al data de 1 ianuarie 2023

·       1,3 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă peste 300 kWh de al data de 1 ianuarie 2023

·       prețul din contract pentru orice altă locuință în afara celei de reședință/domiciliu.

Astfel, în cazul a doi soți, care au fiecare câte o proprietate, iar contractul cu furnizorul de energie electrică sau de gaze este pe numele fiecăruia dintre ei, pot beneficia fiecare în parte de plafonarea prețurilor la energie.

„Consumatorul trebuie să realizeze obligatoriu o cerere și o declaraţie pe propria răspundere care trebuie să fie înaintată către furnizor. De precizat că pretul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

Având în vedere că această lege încă nu este promulgată și publicată în MO, dar și faptul că ne găsim în preajma sărbătorilor de iarnă, când oamenii au alte preocupări, se va ajunge în situația în care mulți dintre consumatori nu vor trimite cererile specificate în lege către furnizori ceea ce va face ca cel puțin în luna ianuarie și februarie 2023, mulți consumatori să nu beneficieze de aceste avantaje prevăzute de lege.

Este posibil ca această întârziere în publicarea legii în MO să nu fie chiar întâmplătoare, deoarece până la apariția legii nu se poate realiza o astfel de cerere”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Câteva cazuri prezentate de clienți:

-         Client care are o garsonieră, unde are și domiciliul și are reședință într-o casă de 150 mp

en el 1 ian png
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite