Fabrica de Combustibil Nuclear a produs fasciculul cu numărul 150.000. Cum se transformă uraniul din mină în energie la priză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un fascicul nuclear conţine 37 de teci de zirconiu, în fiecare dintre acestea găsindu-se 30 de pastile de uraniu. Energia produsă de un astfel de fascicul este echivalentă cu arderea a 1.100 de tone de huilă  FOTO Nuclearelectrica
Un fascicul nuclear conţine 37 de teci de zirconiu, în fiecare dintre acestea găsindu-se 30 de pastile de uraniu. Energia produsă de un astfel de fascicul este echivalentă cu arderea a 1.100 de tone de huilă  FOTO Nuclearelectrica

Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) din Piteşti, sucursală a producătorului de energie Nuclearelectrica, a produs fasciculul cu numărul 150.000, a anunţat compania de stat. Un astfel de fascicul produce energia a 1.100 de tone de huilă.

Utilizarea celor 150.000 de fascicule de combustibil nuclear a dus la producerea unei cantităţi de energie electrică de 167 TWh. Aceeaşi cantitate de energie poate fi obţinută în centralele clasice prin arderea a 333 milioane de tone cărbune brun, 166,5 milioane tone huilă sau 47,5 milioane de tone de păcură.

„Scopul FCN Piteşti este să asigure combustibil nuclear de înalta calitate pentru operarea în condiţii de securitate maximă a unităţilor nucleare de la Cernavodă, să dezvolte şi să îmbunătăţească continuu liniile de fabricaţie, să inoveze şi să adauge valoare adăugată Nuclearelectrica prin integrarea produselor proprii într-un circuit nuclear cu rezultate deosebite. Industria nucleară îşi bazează performanţa pe calitatea şi robusteţea produselor sale, pe respectarea normelor şi standardelor de securitate şi protecţie şi pe resursa umană înalt specializată“, a declarat, într-un comuinicat, Florin Gheba, directorul FCN Piteşti. 

FCN Piteşti este singurul producător autorizat la nivel global, în afara Canadei, pentru producţia de fascicule de combustibil aferente tehnologiei CANDU 6 de către AECL Canada (actuală Candu Energy) şi Zircatec Precision Industries Inc Canada, arată Nuclearelectrica, într-un comunicat.

Prin combustibilul nuclear produs la FCN Piteşti şi folosit în cele două unităţi de la Cernavodǎ, Nucleaelectrica asigurǎ 20% din producţia totalǎ de electricitate a tǎrii.

Cum se produce combustibilul nuclear

România beneficiază de un ciclu nuclear integrat, având atât mine de uraniu - extracţia fiind realizată de către Compania Naţională a Uraniului, cât şi producţie de apă grea - realizată de către Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN).

Uraniul se extrage de la Crucea, în judeţul Suceava, se prelucrează la Feldioara, judeţul Braşov, de către Compania Naţională a Uraniului, apoi pulberea de dioxid de uraniu (UO2) este transformată în combustibil nuclear la FCN. Mai exact, aici se produc fasciculele nucleare care sunt utilizate, în final, la Cernavodă. Anual, centrală nucleară de la Cernavodă consumă aproximativ 10.000 fascicule de combustibil nuclear produse de FCN Piteşti pentru realizarea de energie electrică.

Deşi în numele oficial al sucursalei apare oraşul Piteşti, Fabrica de Combustibil Nuclear se află, de fapt, în cartierul Racoviţa din oraşul Mioveni. Ascuns pe un deal împădurit, dincolo de Uzinele Dacia, Obiectivul Nuclear Piteşti cuprinde atât unitatea de producţie a combustibilului nuclear, cât şi Agenţia Naţională pentru Deşeuri Radioactive (ANDR) şi Institutul de Cercetări Nucleare (ICN), unde există un mic reactor experimental.

 

Zilnic, o mie de kilograme de uraniu sunt folosite la Fabrica de Combustibil Nuclear. Din acestea se produc mai întâi pastilele de uraniu. Acestea sunt apoi introduse în teci de zirconiu, în fiecare tub intrând 30 de de pastile de uraniu. În final, un număr de 37 de astfel de teci sunt sudate între ele, formând fasciculul nuclear. Un astfel de fascicul produce energia a 1.100 de tone de huilă.

„În peste 30 de ani, specialiştii români au reuşit să iniţieze şi să dezvolte un program nuclear care plasează România pe primul loc în lume la coeficientul de utilizare a puterii instalate, aşadar să valorifice impecabil resurse naturale, materiale şi umane“, a afirmat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite