Proiectul ALFRED - demonstratorul european de reactor cu plumb creează 2.000 de locuri de muncă în industria orizontală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Derularea proiectului ALFRED presupune câteva sute de locuri de muncă pe care vor fi atraşi specialişti de înaltă calificare    FOTO: Arhiva Adevărul
Derularea proiectului ALFRED presupune câteva sute de locuri de muncă pe care vor fi atraşi specialişti de înaltă calificare    FOTO: Arhiva Adevărul

Implementarea proiectului ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator) la Institutul de Cercetări Nucleare (ICN) din Mioveni va atrage încă 300 de specialişti şi va crea 2000 de locuri de muncă pentru companiile partenere. În plus, proiectul este unul sigur, spun oficialii Ministerului Energiei pentru cei îngrijoraţi de o eventuală catastrofă.

Realizarea demonstratorului european de reactor cu plumb la Mioveni este estimată la aproximativ un miliard de euro din care România va suporta cca. 20%. Schemele financiare nu sunt încă definitivate, graficele urmând a fi stabilite până la sfârşitul acestui an. Până în 2020 se va face testarea tehnologiilor şi proiectarea reactorului de demonstraţie, iar construcţia propriu-zisă este programată pentru perioada 2020-2030.

Populaţia n-are motive reale de îngrijorare

Proiectul Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator, promovat de ANSALDO (Italia), ICN (România) şi ENEA (Italia), are ca obiectiv construirea unui demonstrator european de reactor cu plumb de generaţie IV, de 100 MWh, pe platforma de la Mioveni.

Specialiştii de la ICN Mioveni  şi oficialii din Ministerul Energiei spun că reactorii din generaţia IV se diferenţiază de precedenţii prin caracteristici superioare actualelor centrale nucleare şi sunt mai siguri, aşa că n-ar trebui să existe motive de îngrijorare în rândul populaţiei. 

„Este vorba despre o tehnologie nucleară de generaţia a patra, capabilă să asigure utilizarea mult mai eficientă a resurselor de uraniu, reducerea cantităţilor de deşeuri generate şi, totodată, creşterea gradului de securitate nuclear”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Bogdan Badea, în timpul unei recente vizite la Institutul de Cercetări Nucleare din Mioveni 

Locuri de muncă nou create la ICN şi în industria orizontală

Derularea acestui proiect presupune câteva sute de locuri de muncă pe care vor fi atraşi specialişti de înaltă calificare, în vederea desfăşurării programului de dezvoltare tehnologică şi pentru operarea instalaţiei şi va crea oportunităţi pentru furnizorii de servicii şi echipamente.

“Noul reactor va însemna încă 300 de angajaţi de specialitate la ICN şi se estimează că vor fi create alte 2.000 de locuri de muncă pe orizontală”, a mai declarat Bogdan Badea.

Implementarea proiectului ALFRED la Institutul de Cercetări Nucleare va  atrage şi dezvoltarea de noi specializări universitare la cele două universităţi suport (Universitatea Piteşti şi Universitatea Politehnică Bucureşti).

Fonduri suplimentare pentru lucrările de cercetare şi proiectare

Reprezentanţii Consiliului Ştiinţific al ICN Mioveni au primit din partea Comisiei Europene promisiunea că la următoarea rectificare a bugetului European vor fi alocate fonduri suplimentare pentru lucrările de cercetare şi proiectare la noul reactor ALFRED din Mioveni. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Ştiinţific al ICN, senatorul Şerban Valeca, care s-a întâlnit recent cu Maros Sefcovic, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu Uniunea Energetică.

Programe de cercetare - dezvoltare la ICN

Institutul de Cercetări Nucleate de la Mioveni are ca principal scop menţinerea şi dezvoltarea suportului ştiinţific şi tehnologic pentru programul energetic nuclear naţional, componentă vitală în asigurarea energiei electrice durabile. Programul energetic nuclear din România prevede operarea în condiţii de siguranţă şi competitivitate a Unităţilor 1 şi 2 de la Cernavodă, finalizarea Unităţilor 3 şi 4, construirea unei noi centrale nucleare, promovarea pe termen mediu şi lung a reactorilor avansaţi de generaţia IV, depozitarea în condiţii de siguranţă a combustibilului ars şi a deşeurilor radioactive.

Institutul asigura operarea, dezvoltarea şi utilizarea infrastructurii necesare pentru desfăşurarea programelor de cercetare - dezvoltare, educaţia şi pregătirea specialiştilor, precum şi o cooperare internaţională susţinută. De asemenea, ICN promovează dezvoltarea şi aplicarea tehnologiilor nucleare în medicină, industrie sau agricultură adăugând o contribuţie importantă la creşterea standardului de viaţă în beneficiul cetăţenilor.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite