EY: Impozitul pe venitul gospodăriilor ar reduce veniturile bugetare s-ar reduce cu 3,2% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
banibr

Noul sistem de impozitare cu o cotă de 10% a venitului global al gospodăriilor ar putea reduce veniturile bugetare cu 3,2%  din Produsul Intern Brut (PIB) în anul 2018, este de părere Gabriel Sincu, director executiv, Departamentul de asistenţă fiscală şi juridică, EY România.

„Noul sistem de impozitare e un subiect care nu merită discutat în acest moment. În plus, am văzut nişte calcule făcute de Coaliţia pentru Dezvoltarea României. Conform acestor calcule, în 2018, dacă nu o să mai avem sistemul cu reţinere la sursă şi cu plăţi anticipate pentru PFA-uri, scăderea de venituri la bugetul de stat ar fi undeva de 3,2 la sută din Produsul Intern Brut (PIB). Deci, implementarea sistemului nou ar conduce în 2018 la reduceri de venituri bugetare de 3,2 la sută din PIB, în condiţiile în care România aduce la bugetul de stat ca şi venituri 32 la sută din PIB. Concret, asta înseamnă 10 la sută din veniturile bugetare tăiate din start”, a afirmat Gabriel Sincu, într-o întâlnire cu presa, potrivit Agerpres.

Conform proiectului Codului Economic, aflat în curs de elaborare, cota unică de impozitare a veniturilor persoanelor fizice ar putea fi înlocuită cu un impozit de 10% pe venitul global al gospodăriilor, venitul impozabil urmând să fie stabilit după ce din suma totală câştigată de membrii unei gospodării vor fi scăzute o serie de cheltuieli şi acordate anumite deduceri.

Şi consultanţii fiscali Adrian Benţa şi Gabriel Biriş susţin că introducerea acestui impozit va afecta încasările bugetare.

Gabriel Biriş este de părere că se renunţă la toate veniturile bugetare din impozitul pe venit în anul 2018, iar statul va încasa primii bani la finalul lui 2019, după ce finalizează prelucrarea tuturor declaraţiilor, asta presupunând că oamenii au pus bani deoparte şi au plătit la timp şi complet.

Adrian Benţa confirmă această teorie. Potrivit lui, pe termen scurt, încasările bugetare vor fi mult mai mici şi vor trebui găsite noi surse de finanţare, fie împrumuturi, fie noi tăieri la investiţiile publice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite