Explicația simplă a războiului vamal al lui Trump. Economist: „De ce un litru de benzină în SUA este 3,82 de lei, iar în România – 7,24 de lei?”

0
Publicat:

Pornind de la două exemple simple, aceeași mașină importată costă în România cu 40% mai mult decât în SUA, iar prețul benzinei este aproape dublu la noi față de americani, economistul Radu Georgescu explică scopul războiului vamal pe care președintele SUA, Donald Trump, l-a început.

Războiul vamal demarat de Trump duce lumea spre recesiune. FOTO: Profimedia
Războiul vamal demarat de Trump duce lumea spre recesiune. FOTO: Profimedia

„It's just the economy, stupid” („E doar economie, prostule”). Acesta este sloganul prin care Bill Clinton a câștigat alegerile din 1992 împotriva lui George Bush. Acest slogan a rămas în istorie și este folosit în toate campaniile din America. Acest slogan spune că pe planeta Pământ, oamenii votează cu un ochi în portofel și cu un ochi la lista de politicieni. Pe oameni îi interesează în primul rând dacă au bani să-și întrețină copiii și familia”, susține Georgescu pe Facebook.

Același slogan l-a folosit și Donald Trump la alegerile de anul trecut. Primul punct în planul economic al lui Donald Trump, plan cu care a câștigat detașat alegerile, a fost, explică economistul: „ <<Vom pune Taxe Vamale. În acest fel vom proteja oamenii și companiile din America>>. Cu acest plan economic a fost votat masiv de americani. A fost votat de mai multe femei, deși concura cu o femeie. A fost votat de mai mulți oameni de culoare deși concura cu o persoană de culoare. Acum, omul face ce a promis în campania electorală”.

„Cum? Planul economic din campanie nu era o minciună?”, întrebă economistul retoric. „Nu. Nu era. USA are cea mai mică formă de taxare a comerțului și a consumului de pe planeta Pământ. USA nu are TVA. USA nu are accize. USA avea cele mai mici taxe vamale. Din acest motiv toate prețurile din USA sunt mai mici. Chiar și comparat cu Romania”, răspunde el.

De ce este benzina mai scumpă în România

Georgescu a explicat de ce aceeași mașină în România este mai scumpă cu 40% comparat cu US. El a dat exemplul unei Honda CR-V: „În Romania costa 45.000 euro. În US aceeași mașină costa 32.000 de dolari. Cum așa?”

Economistul a explicat: dacă aduci în România o mașină produsa în US vei plăti în vama din România TVA de 19% și taxă vamală de 10%. Deci vei plati taxe în valoare de 29% din valoarea mașinii (se plătește TVA și la Taxă Vamală, dar pentru ușurința înțelegerii am pus 29%).

Dacă imporți în US o mașină care nu este produsă în US nu plătești TVA, a mai arătat el. US nu are TVA. Taxa Vamală în US era de 2,5%, iar Sales Tax este între 0-8%.

Deci vei plăti taxe în valoare de maxim 10% din valoarea mașinii. Bănuiesc că înțelegi că nu este corect din punct de vedere economic să se întâmple așa ceva”, spune el. 

Georgescu a vorbit și despre prețul benzinei. În SUA, prețul era de 0,85 dolari / litru, adică 3,82 lei. „Acest preț include și sales tax de 4%. Sales tax este singura taxă pe consum în USA”, explică economistul. Litrul de benzina în Romania era de 7,24 lei.

Deci noi plătim benzina cu 90% mai mult decât americanii?

USA nu are TVA și nici accize”, răspunde specialistul. El este mirat de faptul că unii români nu spun:

- Băi fraților

- Dar de ce noi plătim TVA și accize?

- De ce nu avem și noi benzina 3,8 lei ca americanii ?”

Nu

Acești oameni spun

„ - Americani răi. Foarte răi.”

„Americanii vor să pună la produsele importate în US același nivel de taxare pe care îl avem și noi în UE/ România. Poți să mă bați, dar nu înțeleg aceasta logică”, spune el.

Scopul războiului tarifelor

Georgescu explică pe înțelesul tuturor ce se întâmplă în aceste zile:

Americanii spun așa acum: <<Produci benzina în USA, prețul tău în benzinărie vă fi 3,82 lei / litru. Produci benzină în România? Este foarte bine. Poți să vinzi în USA. Nu te interzicem. Dar în USA prețul tău în benzinărie va fi ca în România. Adică 7,24 lei / litru>> Este doar economie. Americanii nu vor da înapoi. Americanii vor să schimbe paradigma economică actuală”.

Americanii vor să producă iar în USA, vor ca firmele din USA să se întoarcă în USA.

„Americanii s-au săturat de chinezii care le-au furat în 40 de ani tot know-how-ul din fabricile americane care produceau în China și acum produc ei mai ieftin, folosind tehnologia americană. O să fie o schimbare radicală în economie”, arată Georgescu.

El crede că generația actuală a crescut în epoca Globalizării și a printării de bani fară număr. „Această epocă se încheie. Ne întoarcem la originile liberalismului. Prin noi înșine. Tu te-ai pregătit?”, a concluzionat el.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite