Exodul continuă. România este cea mai mare sursă de forţă de muncă pentru UE

0
0

Exodul românilor continuă. România este cel mai mare exportator de forţă de muncă din Uniunea Europeană, arată cel mai nou raport al Comisiei Europene despre mobilitatea angajaţilor din uniune.

Circa 173.000 de români s-au mutat în alte state din comunitatea europeană în anul 2017, iar acestea sunt doar datele oficiale. Germania, deşi are o populaţie de patru ori mai mare ca a României, s-a situat pe locul 2, cu 163.000 de persoane emigrate. Surse importante de emigranţi au reprezentat şi Polonia (127.000 de persoane), Marea Britanie (111.000) şi Italia (86.000). Fluxurile de emigrare a cetăţenilor din aceste ţări au fost în general similare cu cifrele pentru anul 2016, deşi în Germania şi Polonia au fost înregistrate scăderi ale emigrării de 7%, respectiv 10%. În România, totuşi, deşi emigraţia a continuat să crească, s-a înregistrat o încetinire a ritmului la numai 2%, faţă de creşterile uriaşe din anii anteriori.

Cu toate acestea, în anul 2018, România, Polonia, Portugalia şi Bulgaria au rămas cele mai importante cinci surse de emigrare. Circa 50% dintre emigranţii europeni erau români, polonezi, italieni sau portughezi şi însumau 6,1 milioane de persoane.

Per total, 17,6 milioane de persoane erau emigranţi intra-europeni, în anul 2018, dintre care 9,7 milioane erau persoane active.

Din 4 emigranţi, 3 se întorc acasă

Românii nu emigrează însă definitiv, arată raportul Comisiei Europene. Mai precis, din totalul persoanelor care s-au restabilit în România în 2018, 86% sunt români care s-au întors acasă.

Datele UE arată că, pentru fiecare patru români emigraţi, trei se întorc acasă (71%). Nivelul este similar cu media UE (72%). În Polonia, Germania şi Marea Britanie, doar două din patru persoane emigrate se întorc. Alte câteva state înregistrează proporţii şi mai mici de cetăţeni întorşi în ţară, precum: Croaţia (doar 17%), Litania (24%), Slovenia (29%), Italia, Letonia şi Slovacia (33%).

Majoritatea statelor UE înregistrează mobilitate negativă, adică mai mulţi cetăţeni pleacă din ţară decât se întorc. Excepţii fac Danemarca, Estonia, Malta şi Ungaria.

România exportă lucrători

România a rămas cel mai mare exportator de emigranţi activi, adică de muncitori din Uniunea Europeană. Circa 140.000 de lucrători români au emigrat, în 2018, o creştere de 7% faţă de anul anterior. Spre comparaţie, numărul de lucrători polonezi, al doilea mare grup de muncitori emigraţi, a scăzut cu 6%.

Ţările care primesc cei mai mulţi muncitori sunt Germania, Marea Britanie, Spania, Italia şi Franţa. Existau circa 800.000 de muncitori europeni emigraţi în alt stat UE în anul 2018, cu 100.00 mai puţin decât în anul 2017.  Principalele sectoare economice în care se angajează muncitorii veniţi din alte state membre UE sunt sectorul manufacturier, comerţ, construcţii şi horeca. O creştere semnificativă în 2018 faţă de 2017 s-a înregistrat în sectorul IT.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite