Eurostat: România are cele mai scăzute preţuri la gazele naturale pentru consumatorii casnici din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaze naturale aragaz foto 123RF

România a înregistrat cele mai mici preţuri la gazele naturale destinate consumatorilor casnici din Uniunea Europeană, în primul semestru al acestui an. Tariful este puţin peste jumătate din preţul mediu din UE, arată institutul european de statistică Eurostat.

Astfel, în România, preţul gazelor a fost de 3,5 euro per 100 kWh, egal cu cel din Bulgaria, în timp ce gazul era cel mai scump în Danemarca, de 8 euro per 100 kWh, şi în Suedia, de 12 euro per 100 kWh.

La nivelul Uniunii Europene, preţul mediu s-a situat la 5,8 euro per 100 kWh. În primul semestru, s-a înregistrat o scădere medie de 6,3% a preţului la gaze.

În schimb, taxele şi cotizaţiile au avut o contribuţie importantă în preţul gazelor pentru consumatorii casnici. Cele mai mari s-au înregistrat în Danemarca (55% din preţ), Olanda (53%), România (47%) şi Suedia (44%). De cealaltă parte, cea mai redusă contribuţie în preţ a taxelor şi cotizaţiilor a fost consemnată în Marea Britanie (7%), Luxemburg (10%), Grecia (16%), Bulgaria, Cehia, Lituania şi Slovacia (toate cu 17%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite