Eurostat: Danemarca, Rom├ónia ┼či Estonia au avut cele mai mari cre┼čteri ale pre┼úurilor produc┼úiei industriale

0
0
bani monede diferente crestere scadere

Pre┼úurile produselor care ies pe por┼úile fabricilor au urcat ├«n mai cu 36,3% ├«n zona euro ┼či cu 36,4% ├«n Uniunea European─â, comparativ cu perioada similar─â din 2021, iar Danemarca, Rom├ónia ┼či Estonia sunt statele membre UE ├«n care s-a ├«nregistrat cea mai mare cre┼čtere.

Potrivit datelor publicate luni de Oficiul European de Statistic─â (Eurostat), ├«n luna mai, comparativ cu perioada similar─â din 2021, pre┼úurile produc┼úiei industriale au crescut ├«n toate statele membre UE, cel mai semnificativ avans fiind ├«n Danemarca (59,8%), Rom├ónia (59,2%) ┼či Estonia (53,1%).

Eurostat precizeaz─â c─â ├«n luna mai, comparativ cu perioada similar─â din 2021, pre┼úurile produc┼úiei industriale ├«n UE au fost influen┼úate ├«n special de un avans de 92,9% al pre┼úurilor la energie, urmate de o cre┼čtere 25,4% a pre┼úurilor bunurilor intermediare, de 13,2% pentru pre┼úurile la bunurile de folosin┼ú─â imediat─â, de 9,7% pentru bunuri de folosin┼ú─â ├«ndelungat─â ┼či de 7,8% pentru bunuri de capital.

Pre┼úurile produselor care ies pe por┼úile fabricilor au urcat ├«n mai cu 0,7% ├«n zona euro ┼či cu 0,8% ├«n Uniunea European─â, comparativ cu luna precedent─â. ├Än aprilie, s-a ├«nregistrat un avans de 1,2% ├«n zona euro ┼či de 1,3% ├«n UE.

Cele mai mari cre┼čteri ├«n mai, comparativ cu luna precedent─â, s-au ├«nregistrat ├«n Finlanda (5,5%), Estonia (5,4%) ┼či Lituania (4,9%), singurele sc─âderi fiind ├«n Irlanda (minus 19,4%), Slovacia (minus 4,4%), ┼ó─ârile de Jos (minus 0,8%), Bulgaria ┼či Fran┼úa (ambele cu minus 0,1%). Rom├ónia a raportat ├«n mai un avans de 3,1%, dup─â o expansiune de 3,3% ├«n aprilie.

├Än UE, pre┼úurile produc┼úiei industriale s-au majorat ├«n mai, comparativ cu luna precedent─â, cu 1,7% ├«n cazul bunurilor intermediare, cu 1,4% ├«n cazul bunurilor intermediare, cu 0,8% ├«n cazul bunurilor de folosin┼ú─â ├«ndelungat─â, cu 0,6% ├«n cazul bunurilor de capital ┼či cu 0,1% ├«n sectorul energiei.

Modificarea pre┼úurilor la por┼úile fabricilor este transmis─â de obicei pe seama consumatorilor finali ┼či de aceea poate fi un indicator al evolu┼úiei infla┼úiei pe care Banca Central─â European─â o vizeaz─â prin politica sa monetar─â.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite