Eurohold acuză un atac coordonat împotriva Euroins România. „Angajați ai ASF ar putea fi implicați”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul bulgar Eurohold acuză un atac coordonat asupra Euroins România, cel mai mare asigurător de pe piața românească de asigurări.

Eurohold reclamă un atac coordonat asupra Euroins România, Foto: News.ro
Eurohold reclamă un atac coordonat asupra Euroins România, Foto: News.ro

Eurohold susține că în această acțiune ar putea fi implicați mai mulți angajați de nivel înalt și mediu din conducerea departamentului de asigurări al autorității de supraveghere și reglementare financiară din România - Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în „criza City Insurance”.

Toate autoritățile competente ale statului și instituțiile internaționale au fost deja alertate pentru a preveni o criză de lichidități în sector și o destabilizare financiară și politică în România și Bulgaria.”, transmite Eurohold Bulgaria, compania-mamă a Euroins România.

Sursa citată susține că aceste acțiuni „ar putea avea un impact negativ asupra apartenenței celor două țări la spațiul Schengen, precum și asupra intrării Bulgariei în zona euro".

Mesajul Eurohold

Eurohold Bulgaria AD, unul dintre cele mai importante grupuri energetice și financiare din sud-estul Europei, informează publicul cu privire la un atac organizat împotriva Euroins România, cel mai mare asigurător de pe piața românească de asigurări și cea mai mare unitate a Euroins Insurance Group AD, grupul de asigurări filială a holdingului.

În atacul împotriva Euroins România ar putea fi implicați mai mulți angajați de nivel înalt și mediu din conducerea departamentului de asigurări al autorității de supraveghere și reglementare financiară din România - Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în criza City Insurance. Aceștia desfășoară aceste acțiuni punând în pericol stabilitatea financiară a companiei, a sectorului asigurărilor în ansamblu și stabilitatea economică a României. Mai mult, acțiunea unor funcționari ai departamentului de asigurări ASF pune în pericol bunele relații ale companiei cu ASF, ca instituție și cu conducerea de vârf a acesteia.

Eurohold a informat deja o serie de organisme și instituții de stat și internaționale competente cu privire la aceste acțiuni, iar instituțiile iau măsurile necesare. În informarea transmisă de companie către instituțiile de stat și internaționale competente, se descriu toate acțiunile intenționate, acțiunile grupului împotriva Euroins România și potențialul scop al campaniei care ar putea consta în sechestrarea rapidă a activelor asigurătorului, provocând o criză de lichiditate în sector, cu impact major.

Această destabilizare financiară ar putea afecta inclusiv activitatea din Bulgaria și ar putea avea un impact negativ asupra apartenenței celor două țări la spațiul Schengen, precum și asupra intrării Bulgariei în zona euro, în ciuda relațiilor bilaterale excelente dintre cele două țări.

Atacul la adresa Euroins România a escaladat în ultimele două săptămâni, când a fost organizată o masivă campanie negativă prin intermediul presei, al unor politicieni și al unor oficiali ai departamentului de asigurări al ASF. Aceasta include acțiuni și măsuri care încalcă în mod flagrant nu numai legislația bulgară, ci și cea europeană. Acționarii holdingului consideră că există o campanie intenționată care are ca scop destabilizarea pieței financiare și de asigurări din România, precum și a companiei însăși ca lider pe această piață. De asemenea, Eurohold a alertat Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) cu privire la aceste acțiuni, precum și alte autorități europene.

Eurohold face apel la toți angajații și partenerii filialelor sale să continue să aibă încredere în companie și să reziste cu încredere acestor atacuri. De asemenea, solicităm reprezentanților autorităților competente ale statului, să asigure un audit transparent, imparțial și recunoscut la nivel internațional al procesului derulat de unii membri ai echipei departamentului de asigurări al ASF, care altfel ar putea duce la o criză de lichidități și la instabilitate financiară și politică generală.”

Plângere penală împotriva conducerii Euroins

ASF a decis în ședința Consiliului de la începutul acestei luni să înainteze organelor abilitate o plângere penală împotriva întregii conduceri a Euroins, după ce ar fi descoperit existența unei aplicații „clandestine”.

Luni, ASF a făcut o serie de precizări, răspunzând unei solicitări a „Adevărul”:

„Este în curs de desfășurare o acțiune de control la această societate. Rezultatele controlului vor fi făcute publice în momentul finalizării acestuia, după parcurgerea tuturor pașilor legali.

Autoritatea de Supraveghere Financiară înțelege să nu comenteze aspecte care fac obiectul unor anchete penale sau dosare aflate pe rolul unor instituții/autorități sau organe de specialitate ale statului.

În ceea ce privește posibilele fapte penale sesizate organelor de cercetare penală de către A.S.F., precizăm că aceste informații sunt exceptate de la liberul acces la informațiile de interes public, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. e) și f) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, dorim să menționăm faptul că, ori de câte ori, în urma acțiunilor de supraveghere și control desfășurate de A.S.F., în temeiul prerogativelor legale deținute, au rezultat suspiciuni cu privire la o posibilă încălcare a dispozițiilor în materie penală, A.S.F. a sesizat organele competente cu privire la aspectele constatate.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite