ASF va face plângere penală împotriva conducerii Euroins. Reacția asigurătorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ASF a decis în ședința Consiliului de miercuri să înainteze organelor abilitate o plângere penală împotriva întregii conduceri a Euroins, după ce ar fi descoperit existența unei aplicații „clandestine”.

Perete pe care scrie Euroins
ASF va face o plângere penală împotriva Euroins

Surse apropiate situației au declarat pentru Financial Intelligence că ar fi vorba de dubla raportate privind litigiile, dar și despre descoperirea unei aplicații “clandestine”, care nu era auditată și raportată la ASF, așa cum ar fi trebuit.

Într-o declarație dată pentru publicul Libertatea, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, a spus: „ASF nu comentează aspecte care fac obiectul unor anchete penale sau dosare aflate pe rolul unor instituții/autorități. Ori de câte ori au rezultat suspiciuni cu privire la o posibilă încălcare a dispozițiilor în materie penală, ASF a sesizat organele competente cu privire la aspectele constatate”.

Euroins: respectăm pe deplin cerințele

În urma solicitării unei poziții oficiale de către „Adevărul”, Euroins a făcut următoarele precizări:

- Nu am fost notificați de către Parchet sau de orice altă instituție din România cu privire la vreo procedură judiciară. Prin urmare, nu putem face niciun comentariu, în afara faptului că vom coopera pe deplin, așa cum facem de fiecare dată, și vom răspunde oricăror nevoi de clarificări.

- Putem afirma, ca răspuns clar la articolul respectiv că, din punctul nostru de vedere, toate datele au fost raportate conform cerințelor legale și cu bune intenții. Acestea sunt raportate periodic către ASF, inclusiv cauzele posibilelor întârzieri de procesare și acțiunile de remediere în curs. Credem în puterea justiției și considerăm că toate provocările ar trebui să fie discutate mai întâi cu autoritățile care sunt responsabile, înainte de a afecta reputația companiei, pe baza unor interpretări publice.

- Ca urmare a reformelor substanțiale și a schimbărilor fundamentale pe care compania le-a implementat în ultimii doi ani, inclusiv în ceea ce privește gestionarea datelor și a raportărilor, Euroins nu a fost niciodată mai puternică, iar procesul lung și dificil de schimbări continuă. Consiliul de administrație și acționarii noștri se angajează pe deplin să sprijine progresul și poziția companiei pe piață. "Compania nu a fost niciodată mai puternică din punct de vedere financiar, cum este acum, după procesul de redresare prin care am trecut în timpul mandatului meu. Este, de asemenea, mai puternică în ceea ce privește conformitatea și transparența cu autoritățile de reglementare, iar faptele vor dovedi acest lucru", a declarat Tanja Blatnik, CEO Euroins România.

În plus, articolul și declarația ulterioară a ASF au declanșat o reacție imediată din partea câtorva dintre principalii noștri parteneri.

"Colaborăm zilnic cu conducerea și angajații Euroins. Am asistat la o schimbare majoră în ceea ce privește transparența și, mai ales, rapiditatea de acțiune. În ultimii doi ani, putem să ne încredințăm în mod sigur în Euroins ca partener de încredere. Acest lucru ne-a simplificat foarte mult munca și, în cele din urmă, a făcut diferența pentru clienții noștri", a declarat reprezentantul DAW MANAGEMENT BROKER DE ASIGURARE.

Euroins interacționează zilnic și cu service-urile auto. Pentru noi, service-urile sunt principalii parteneri, iar compania a lucrat neîncetat pentru a îmbunătăți relațiile de lucru cu acestea. În momentul de față, lucrăm cu peste 1000 de service-uri din toată țara, de la doar 50 de service-uri auto în urmă cu doar doi ani. Aceasta este o dovadă suficientă a calității aprecierii lor față de munca noastră.

"Fluxul de muncă s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Acest lucru este esențial pentru a răspunde rapid la presiunea clienților noștri de a le fi reparate vehiculele și, bineînțeles, pentru ca munca noastră să fie plătită la timp", au adăugat reprezentanții TOP LAC SERVICE.

În concluzie, Euroins este și va rămâne o companie puternică datorită angajamentului nostru față de clienți și datorită încrederii pe care am construit-o cu principalii noștri parteneri.

- Rămânem pe deplin deschiși să răspundem oricăror solicitări venite din partea mass-media, pentru a obține public dovezi, mai degrabă decât speculații.

Amendată și în decembrie

Societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare a fost sancţionată, în luna decembrie 2022, cu amendă de 309.400 lei, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

,,Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare SA a fost sancţionată, în luna decembrie 2022, cu amendă în cuantum de 309.400 lei, pentru următoarele fapte:

- încălcarea prevederilor art. 21 alin. (4) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, respectiv pentru nerespectarea termenului de plată de 10 zile de la data acceptării ofertei;

- încălcarea prevederilor art. 21 alin. (1) din Legea 132/2017, respectiv pentru nesoluţionarea cererii în termen de 30 de zile de la înaintarea acesteia prin netransmiterea unei oferte sau notificări în acest termen;

- încălcarea prevederilor art. 21 alin. (5) din Legea 132/2017, respectiv pentru neachitarea penalităţilor odată cu despăgubirea", a informat, vineri, ASF.

​Euroins este cel mai mare asigurător RCA după falimentul City Insurance, iar, în septembrie 2022, a fost din nou amendat de ASF, cu aproape 1,3 milioane de lei, pentru nerespectarea prevederilor legii privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare.

,,Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a amendat, luna trecută, Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. cu 1.023.200 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare”, arăta un comunicat al instituției.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Lider al pieței de asigurări RCA din România, Euroins este parte a grupului bulgar Eurohold. Eurohold nu are afaceri doar în asigurări. În 2021, grupul a cumpărat CEZ Bulgaria, una dintre societățile importante de energie din țara vecină. Pe primele 9 luni ale lui 2022, Eurohold a înregistrat afaceri de 2,4 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite