Eugen Teodorovici a fost ales vicepreşedinte al BERD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul român al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost ales drept unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

La sfârşitul săptămânii trecute a fost desemnată structura de conducere a Consiliului Guvernatorilor BERD, formată dintr-un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi.

Mandatul celui mai înalt for de conducere al instituţiei financiare internaţionale începe în luna mai 2019 şi se încheie în 2020.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a obţinut unul dintre cele două mandate de vicepreşedinţi, alături de ministrul Finanţelor din Lituania. Noul preşedinte ales al Consiliului Guvernatorilor va fi ministrul Finanţelor din Spania.

Desemnarea unei structuri de conducere formată exclusiv din reprezentanţi ai unor state membre consolidează interesele Uniunii în cadrul BERD, chiar şi în contextul ieşirii Marii Britanii din forul comunitar.

România, prin ministrul Eugen Teodorovici, asigură în prezent atât preşedinţia Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiţii, cât şi pe cea a Consiliului pentru Afaceri Europene şi Financiare (ECOFIN), în contextul Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

„Este o premieră de la aderarea României la Uniunea Europeană, când un oficial român deţine în acelaşi timp cele mai înalte funcţii în cadrul celor trei instituţii europene de prestigiu”, susţine Ministerul de Finanţe.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este un important investitor instituţional in Romania. BERD deţine un număr de 423 de proiecte, cu investiţii  nete de peste 8 miliarde de euro, atât în sectorul privat cat si cel public, in domenii precum energia, transportul si infrastructura municipală, precum şi în instituţii financiare. România este membru BERD din anul 1991. Guvernatorul României la BERD este ministrul finanţelor publice, iar guvernator supleant este guvernatorul BNR. Începând din anul 2011, ţara noastră face parte dintr-o constituentă condusă de Turcia, din care mai fac parte Azerbaidjan şi Kîrgîzstan.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite