Est-europenii văd în evazionişti o sursă pentru majorarea veniturilor bugetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele din Estul Europei luptă pentru limitarea evaziunii fiscale şi creşterea veniturilor bugetare, concomitent cu implementarea unor măsuri de relaxare fiscală, se arată într-o analiză Bloomberg.

Îţi dai seama că există o problemă cu colectarea taxelor, atunci când coordonatorul la nivel naţional a instituţiei respective este concediată pentru fraudă. Aşa începe articolul publicat de Bloomberg referitor la evaziunea fiscală practicată în Europa de Est.

Acolo unde unii văd o problemă, alţii văd oportunităţi, iar guvernele statelor din estul Europei au identificat în sumele neachitate în contul taxelor şi impozitelor o sursă pentru a-şi umple puşculiţa bugetară.

România, al cărei şef al agenţiei fiscale a fost schimbat din funcţie în urma acuzaţiilor de fraudare a fondurilor europene, are cea mai mică rată de colectare a taxelor din UE, raportată la PIB. Polonia şi Ungaria nu se află nici ele prea departe.

Eforturile celor trei ţări pentru a reduce din diferenţa care le desparte de restul ţărilor UE se suprapune cu politica lor de relaxare fiscală.

„Este un efort de creştere a veniturilor bugetare în întreaga regiune iar semnalele de până acum sunt pozitive“, a declarat Roxana Hulea, analist la Societe Generale, pentru Bloomberg. „Dar cele mai multe dintre rezultatele acestor eforturi sunt deja amanetate în contul promisiunilor pentru majorarea unor cheltuieli bugetare“,  a adăugat analistul financiar.

Evaziunea în cazul TVA a făcut ca în România să se acţioneze împotriva comercianţilor de flori, a saloanelor de înfrumuseţare şi a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din ţară, care a fost forţat să restituie statului peste 560.000 de euro.

În Ungaria, autoritatea fiscală se conectează direct la casele de marcat şi monitorizează electronic mişcarea mărfurilor. Polonia are o abordare puţin diferită, urmărind stabilirea preţurilor de transfer între filialele locale ale companiilor străine.

„Trebuie să îmbunătăţim colectarea veniturilor fiscale în Polonia, pentru a umple golurile din buget. Pentru asta trebuie o legislaţie mai eficientă şi o mai bună aplicare a acesteia“, a declarat ministrul de Finanţe polonez, Pawel Szalamacha, într-un interviu.

Eforturile depuse de autorităţi au început să dea roade: veniturile bugetare au crescut în toate cele trei ţări. Majorarea este absolut necesară deoarece guvernele implementează măsuri care necesită venituri mai mari, de la reduceri de taxe şi impozite la ajutoare mai mari pentru creşterea copiilor.

Deficitele bugetare, atât din Polonia, cât şi din Polonia vor atinge limita maximă acceptată în UE de 3% din PIB la sfârşitul acestui an.

Pentru a nu risca depăşirea limitei de deficit bugetar, colectarea taxelor şi impozitelor rămîne o prioritate pentru guvernul român, care vede o urcare cu trei poziţii în clasamentul ţărilor UE, când Comisia va publica rezultatele pentru anul trecut.

„În ciuda unor progrese remarcabile ale ANAF de anul trecut, România are încă un nivel ridicat al evaziunii fiscale în domeniul TVA“, consideră Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. „Când Comisia Europeană va publica datele pentru 2015, probabil că nu vom mai figura pe ultimul loc din UE”, a adăugat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite