Dacian Cioloş: ANAF nu este un organ represiv, ci un partener al mediului de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la conferinţa de lansare a raportului de performanţă al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), premierul Dacian Cioloş a ţinut să precizeze că ANAF nu este un organ represiv.

„Activitatea ANAF trebuie să se bazeze pe cei care îşi fac treaba cu bună credinţă, fără să abuzeze de această putere pe care o au, dar nici să nu închidă ochii sau să fie flexibili faţă de actele de evaziune. ANAF nu e un organ represiv, ci un partener al mediului de afaceri”, a spus premierul.

„Acest grad de umanism, de umanitate, corelat cu fermitatea în acţiune, va spori încrederea oamenilor de afaceri. Mă aştept la o creştere a gradului de colectare, mai ales prin reducerea evaziunii fiscale, lucru care însă trebuie făcut fără a crea teamă în rândul celor care fac afaceri în mod corect”, a precizat Cioloş.

Au crescut încasările 

ANAF a implementat, anul trecut, programul de modernizare a instituţiei şi a îmbunătăţit gradul de colectare cu 7,8%, iar conformarea voluntară la plată a fost de 83,5%. În 2015, ANAF a colectat 43,73 miliarde de euro.

„Ponderea veniturilor bugetare în PIB a ajuns astfel la 27,9%, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât în 2014. Încasările din TVA la bugetul de stat au crescut cu 12% faţă de 2014, până la 57,13 miliarde lei, iar cele din impozitul pe profit au crescut cu 13%, până la 12,33 miliarde lei”, se arată în raportul ANAF.

Pentru fiecare 100 de lei viraţi la buget s-au cheltuit 1,05 lei, din care 0,98 lei pentru salarii.

Sistem informatic integrat pentru Fisc

ANAF va achiziţiona în luna noiembrie un sistem informatic integrat de administrare fiscală, care va însemna trecerea într-o nouă epocă de administrare fiscală, a declarat, în cadrul conferinţei, preşedintele ANAF, Dragoş Doroş.

„Avem în plan achiziţia unui sistem informatic integrat de administrare fiscală, conform Proiectului de modernizare a administraţiei fiscale, iar achiziţia este prevăzută pentru noiembrie 2016“, a afirmat Doroş.
Sistemul informatic integrat va fi achiziţionat şi rulat pe o perioadă de test, după care va urma achiziţia de hardware şi punerea în funcţiune a sistemului.

„Nu o să-l vedem în viaţa de zi cu zi, deocamdată“, a mai spus Doroş.

Preşedintele ANAF şi-a exprimat speranţa ca plăţile cu cardul la ghişeele administraţiilor fiscale să poată fi efectuate în câteva luni, prin POS-uri.

Totodată, Fiscul are proceduri în desfăşurare cu platforma de plăţi ghiseul.ro, Doroş precizând că mai multe posibilităţi de plată pentru contribuabili înseamnă plăţi mai multe şi o colectare mai bună.

Plata taxelor cu cardul, o prioritate

Doroş a mai spus că principalele obiective în 2016 sunt implementarea plăţii cu cardul şi dezvoltarea Spaţiului Privat Virtual. De asemenea, ANAF mai are ca obiective pentru acest an „simplificarea formularelor pentru contribuabili, dar şi menţinerea sau creşterea gradului de colectare, chiar dacă unele impozite şi taxe au fost reduse“.

Şeful ANAF a subliniat că speră la implementarea plăţii cu cardul a impozitelor şi taxelor cât mai curând în acest an.

Totodată, Fiscul vizează finalizarea cu succes a programului - derulat împreună cu Banca Mondială - de modernizare a infrastructurii şi procedurilor ANAF.

Doroş a menţionat că ANAF a crescut gradul de colectare anul trecut cu 7,8%, ajungând la o valoare colectată de 196,8 miliarde de lei (43,7 miliarde de euro). De asemenea, conformarea voluntară la plată s-a situat la 83,5%, iar la declarare a fost de 94,7%.

În fine, Doroş a punctat că instituţia pe care o conduce va continua eforturile de combatere a evaziunii fiscale.

Anca Dragu: ANAF trebuie să crească colectarea

ANAF trebuie să continue şi să accelereze procesul de reformă început anii trecuţi, astfel încât să lucreze în favoarea contribuabililor şi pentru contribuabili, ceea ce ar trebui să conducă la creşterea încrederii mediului de afaceri şi a colectării, care este condiţionată şi de creşterea transparenţei, a declarat, la rândul său, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

„ANAF este una dintre instituţiile-cheie ale Guvernului României şi e o entitate foarte importantă pentru economia românească. Este instituţia care, practic, aduce veniturile publice necesare pentru a finanţa educaţia, sănătatea şi lucrările de infrastructură. De aceea, trebuie să fie o instituţie modernă, care lucrează pentru şi în favoarea contribuabililor. Reforma ANAF a început, ea trebuie nu doar continuată, ci accelerată“, a afirmat Anca Dragu.

Ea a punctat că obiectivul său cheie este să asigure un cadru fiscal-bugetar adecvat care să conducă la creşterea încrederii mediului de afaceri şi stimularea investiţiilor, dar şi la simplificarea fiscalităţii.

„Am lansat platforma privind transparenţa bugetară, prin care orice roman poate verifica ce venituri şi cheltuieli au primăriile sau şcolile, de exemplu, în judeţele în care locuiesc“, a mai spus Anca Dragu.


Raportul ANAF

În 2015, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat 196,80 miliarde de lei (43,73 miliarde de euro), cu 14,26 miliarde de lei (7,8%) mai mult decât în 2014. Ponderea veniturilor bugetare în PIB a ajuns astfel la 27,9%, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât în 2014. Încasările din TVA la bugetul de stat au crescut cu 12% faţă de 2014, până la 57,13 miliarde de lei (12,69 mld euro), iar cele din impozit pe profit au crescut cu 13%, până la 12,33 miliarde de lei (3,06 mld euro).
La sumele atrase la buget au contribuit structurile inspecţiei fiscale, care au stabilit obligaţii suplimentare de peste 18,9 miliarde lei şi au diminuat pierderea fiscală declarată cu peste 2.69 miliarde lei.
De asemenea, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au destructurat reţele tranzacţionale frauduloase şi au stabilit sume (prejudicii aferente actelor de sesizare penală şi sancţiuni contravenţionale) în valoare totală de peste 5 miliarde lei (1,2 mld euro), valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro reprezentând 87,6% în total prejudicii identificate.
Inspectorii structurilor de control al veniturilor persoanelor fizice au identificat în total peste 20 milioane de lei nejustificaţi, care aparţineau unui număr de 350 de contribuabili.
Prin structurile vamale s-a asigurat supravegherea şi controlul vamal a 20 de milioane de călători şi 6 milioane de mijloace de transport, printre altele fiind confiscate 4,58 milioane de ţigarete de contrabandă.
Pentru asigurarea recuperării sumelor stabilite suplimentar şi a prejudiciilor, au fost dispuse măsuri asigurătorii în valoare totală de peste 7,5 miliarde lei (1,67 miliarde euro).
În 2015, proiectul de Modernizare a Administraţiei Fiscale (RAMP) a continuat şi au fost încheiate în total opt contracte, atât pentru consultanţă (AARC Consultancy), cât şi pentru furnizare de bunuri (1.600 staţii de lucru, 3 servere de test etc) şi servicii tehnice aferente. De asemenea, în cadrul Acordului guvernamental Delivery Unit, 44 de unităţi fiscale au implementat şi operaţionalizat conceptul de “ghişeu unic”.
“ANAF are experienţa şi determinarea necesară pentru a asigura o administrare fiscală modernă şi eficientă, capabilă să ofere contribuabililor servicii de înaltă calitate. Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare şi plată a obligaţiilor fiscale şi pe o interacţiune cât mai facilă” a declarat dl Dragoş DOROŞ, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite