Erste: România ar putea fi supusă procedurii de deficit excesiv de către Comisia Europeană în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O oarecare înăsprire fiscală ar putea avea loc, anul viitor, dat fiind că România ar putea fi supusă procedurii de deficit excesiv de către Comisia Europeană în 2018 din cauza depăşirii deficitului de 3%, consideră analiştii Erste Group Research.

Ei susţin că România ar trebuie să înregistreze cea mai puternică extindere a deficitului de cont curent (cu aproximativ 1 punct procentual, la 3,3% din PIB), dar deteriorarea ar putea fi limitată de o înăsprire fiscală, ce va fi efect al unei posibile proceduri de deficit excesiv din partea CE.

Autorităţile europene şi analiştii economici sunt de părere că bugetul construit de Guvern pentru anul 2017 este extrem de optimist, ei fiind îngrijoraţi că deficitul bugetar nu numai că va fi depăşit, ci va avea şi cea mai mare creştere din Uniunea Europeană, în condiţiile în care sunt realizate numeroase şi semnificative măriri de salarii şi pensii, fără măsuri eficiente de acoperire a acestora.

Analiştii Erste susţin că, în ţările din Europa Centrală şi de Est, rata inflaţiei urmează să crească cu mai bine de 2 puncte procentuale, în medie, în 2017 faţă de 2016, cu un vârf preconizat în luna martie (datorită efectului de bază). Ulterior, inflaţia ar trebui să se tempereze sau chiar să se reducă în ţările din ECE, cu excepţia României, unde inflaţia a fost menţinută artificial la un nivel scăzut prin reducerea taxelor indirecte. Odată cu dispariţia acestui efect, rata inflaţiei în România va ajunge până la sfârşitul anului la un nivel mult mai ridicat faţă de cel la care se situează acum.

În ceea ce priveşte evoluţia leului, analiştii susţin că banca centrală are o oarecare tendinţă către o politică monetară relaxată, astfel că moneda naţională s-ar putea deprecia uşor, lucru care nu va cauza îngrijorări şi care este considerat acum un rezultat dezirabil.

Referitor la dobânda de referinţă , în România analiştii estimează că numai rata dobânzii la facilitatea de depozit ar putea fi majorată pentru a aduce dobânzile de pe piaţa monetară mai aproape de rata dobânzii de referinţă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite