Energia regenerabilă a înghiţit o treime din ieftinirea curentului. Factura la electricitate va scădea doar cu 3,5% de la 1 ianuarie 2016, în loc de 5,5%

0
0
Energia regenerabilă este subvenţionată de populaţie şi industrie direct prin facturi   FOTO Shutterstock
Energia regenerabilă este subvenţionată de populaţie şi industrie direct prin facturi   FOTO Shutterstock

Consumatorii casnici vor plăti de la 1 ianuarie 2016 cu 3,5% mai puţin la energia electrică, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ. Dacă nu ar fi existat creşterea cotei de certificate verzi pentru sectorul regenerabil, scăderea ar fi fost de 5,5%.

Decizia a fost luată în comitetul de reglementare, care a avut loc miercuri. „Am decis o reducere de 3,5% de la 1 ianuarie pentru factura finală. Tarifele de distribuţie au scăzut cu 12% în medie, însă a crescut ponderea certificatelor verzi de la 35 de lei la 43 de lei“, a arătat Havrileţ, citat de Agerpres.ro.

Ponderea certificatelor verzi în factura consumatorilor casnici a crescut după ce mai multe companii mari consumatoare de energie au fost exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi.

„Dacă nu ar fi crescut cota de certificate, factura finală ar fi fost redusă cu 5,5%“, a adăugat Havrileţ.

La începutul lunii decembrie, Ministerul Economiei a publicat lista celor 37 de companii exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi. Printre aceste companii se află Alro Slatina, Arcelor Mittal Galaţi, TMK, Silcotub, Lafarge, Carpat Cement, Saint-Gobain, Azomureş, Doosan IMGB, Petrom şi Rompetrol.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite