Cum se va simţi energia verde în factura la curent electric în 2016
0Cota de energie regenerabilă va creşte anul viitor, astfel că ponderea ei în factură va creşte, în medie, cu 8 lei pe an. Per total, însă, costurile cu electricitatea vor scădea ca urmare a reducerii altor tarife şi taxe.
Cota de energie regenerabilă va creşte anul viitor de la 11,9% la 12,15% din consumul final, dar în factura finală a consumatorilor acest lucru va marca o creştere a cheltuielilor de la 35 lei de lei pe fiecare MWh consumat până la la 43 de lei pe MWh, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern postat de Ministerul Energiei.
„În conformitate cu prevederile legale aplicabile, nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, pentru anul viitor, cota obligatorie este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică“, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Impactul majorării cotei în factura finală va fi mai ridicat, ca urmare a scutirii marilor consumatori industriali.
Industrie vs energie
Începând de la mijlocul anului, Guvernul a emis acorduri de exceptare pentru mai mulţi consumatori mari de energie, ca urmare a unei scheme de sprijin, astfel că presiunea este transferată asupra consumatorilor neexceptaţi, respectiv pe populaţie şi pe micile firme.
„În cazul în care se iau în calcul acordurile pentru exceptare emise până în prezent şi a celor estimate a fi emise până la sfârşitul anului 2015 (circa 7.000 de GWh) şi a anului 2016 (circa 1.000 de GWh suplimentar faţă de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică va înregistra o creştere de la circa 35 lei/MWh la circa 43 lei/MWh“, se arată în nota de fundamentare.
Una rece, una caldă
O gospodărie consumă anual, în medie, în jur de un MWh, astfel că majorarea cotei ar însemna un plus de 8 lei pe an. În acest moment, costurile cu certificatele verzi reprezintă în jur de 8% din costul cu energia sau 5% din totalul facturii, inclusiv TVA şi accize.
Totuşi, din ianuarie, ANRE va reduce tarifele de distribuţie pentru operatori cu 8-10%, iar bonusul de cogenerare va fi micşorat cu 4%, astfel că preţul energiei ar trebui să scadă cu 5-6%. La această scădere, se va adăuga reducerea TVA de la 24% la 20%, care va intra în vigoare tot din ianuarie 2016, astfel că per total ar trebui să existe o scădere a facturii de circa 10%. Dar majorarea cotei de energie verde va face ca scăderea facturii să fie, însă, mai mică.
Scandalul certificatelor verzi
România are de îndeplinit o ţintă stabilită de Uniunea Europeană privind consumul de energie verde în consumul final brut. Această cotă este de 24% şi a fost stabilită pentru anul 2020, dar România o îndeplineşte deja.
Ţara noastră sprijină folosirea energiei regenerabile prin sistemul certificatelor verzi. Producătorii din surse regenerabile primesc un număr de astfel de certificate la livrarea unui MWh în sistemul energetic naţional. Furnizorii au obligaţia mai departe de a le cumpăra, dar le introduc în facturi, astfel că în final populaţia şi companiile plătesc contravaloarea acestor certificate.
Din cauza costurilor tot mai mari cu certificatele verzi, marii consumatori industriali, precum combinatele metalurgice Alro şi ArcelorMittal, au început să se plângă autorităţilor că le este afectată competitivitatea şi au ameninţat cu închiderea unor capacităţi şi relocarea altora. Astfel, din 2013, Guvernul a redus subvenţiile la energia verde. De asemenea, Guvernul a stabilit o schemă de exceptare pentru marile companii industriale.
Acest lucru a nemulţumit, însă, producătorii de energie regenerabilă, care arată acum că există un excedent de certificate verzi în piaţă, iar producătorii nu le mai vând, astfel că suferă pierderi financiare.