Enel România ar putea fi cumpărată în doar câteva zile de PPC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ENEL România va fi achiziționat în câteva zile, de compania elenă de electricitate PPC, după ce un acord între cele două companii va fi semnat.

Enel și-a anunțat plearea din România în 2022, Foto: Enel România
Enel și-a anunțat plearea din România în 2022, Foto: Enel România

Doar câteva zile ar mai fi rămas până la finalizarea procesului de due diligence şi semnarea unui acord între compania elenă de electricitate PPC şi Enel pentru achiziţionarea Enel România, arată publicaţia greacă Mononews.

Potrivit sursei citate, tranzacția este o ,,chestiune de câteva zile”.

Negocierea vizează achiziția a 100% din activele controlate de Enel în România, în rețele de distribuție, furnizare și producție SRE, în activități la care Enel România participă cu procente de 51% până la 100%. PPC va prelua și managementul în toate activităţile.

Conform celor mai recente informaţii, Enel România este estimată cu o valoare de piaţă de 1,9 miliarde de euro şi o valoare a capitalului propriu de 1,3 miliarde de euro. Pentru a finanţa achiziţia, PPC a demarat discuţii cu băncile sistemice naţionale greceşti (Eurobank, Alpha Bank, Piraeus, Ethniki), pentru posibila încheiere a unui împrumut sindicalizat pe termen lung , în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro.

PPC va finanţa astfel preţul de 1,3 miliarde de euro, cu împrumuturi de 800 de milioane de euro şi capitaluri proprii de 500 de milioane de euro, şi va contracta împrumuturi pentru activitatea ENEL în România, în valoare de aproximativ 550-600 de milioane de euro.

Negocierile între cele două părți au început pe 15 decembrie 2022, având ca dată inițială de finalizare 31 ianuarie, dar au fost prelungite. Termenul limită a fost stabilit pentru 28 februarie, dar a fost nevoie de o nouă prelungire pentru a le finaliza.

Enel în România

Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.

În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud - inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.

În noiembrie 2022, grupul Enel a anunțat că plănuiește să iasă de pe piața din România până la finalul anului 2023. Compania are peste 3 milioane de clienți în țara noastră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite