Emiterea rovinietei, suspendată pe 11 martie. Achiziţia prin SMS, întreruptă în perioada 11-21 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emiterea rovinietei va fi suspendată temporar pe data de 11 martie, de la miezul nopţii, timp de circa trei ore, în vederea actualizării informaţiilor privind perioadele de valabilitate ale acesteia.

Semn de circulație pe care scrie Control Rovinieta
Emiterea rovinietei va fi suspendată temporar pe data de 11 martie

"(...) începând cu data de 11.03.2024, ora 00:00, pentru o perioadă de aproximativ 3 ore, emiterea rovinietelor în punctele de distribuţie, prin intermediul portalurilor web/aplicaţiilor dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile şi a dispozitivelor de procesare a plăţilor numerar/electronice (terminale) nu va fi posibilă. Acest lucru este necesar pentru actualizarea informaţiilor privind perioadele de valabilitate ale rovinietelor şi a nivelului tarifelor pentru acestea în Sistemul Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare şi Control al Rovinietei - SIEGMCR, ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor Ordonanţei nr. 14/2024 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România", se precizează în comunicat.

De asemenea, în perioada 11 - 21 martie 2024, emiterea rovinietei prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS) va fi suspendată, ca urmare a modificărilor ce trebuie realizate la nivelul fluxului de emitere de către dezvoltatorul aplicaţiei.

Reprezentanţi CNAIR menţionează că, pentru evitarea aplicării unor sancţiuni contravenţionale, utilizatorii reţelei de drumuri naţionale au posibilitatea de a achita în avans rovinieta cu valabilitate pentru data de 11 martie 2024. 

De unde se cumpără rovinieta

De regulă, rovinieta se poate achiziționa de la orice subunitate a CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), fostul CNADR. De asemenea, șoferii pot achita taxa de drum la orice oficiu al Poștei Române, din benzinăriile OMV-Petrom, Rompetrol, MOL, LukOil și Socar, dar și online, pe site-uri specializate.

Există posibilitatea achitării rovinietei și prin SMS, în rețelele Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS. Șoferii vor trimite un SMS la numărul 7500 în care vor specifica numărul de înmatriculare al autovehiculului, scris legat, se va lăsa spațiu și se va scrie litera corespunzătoare categoriei autovehiculului.

Se va primi un SMS care conține categoria autovehiculului, numărul de înmatriculare, precum și perioada de valabilitate a rovinietei și costul total în euro fără și cu TVA. Cumpărătorii vor trimite un SMS de confirmare cu textul DA, dar numai după ce verifică dacă datele sunt corecte. În final, se va primi un nou SMS de confirmare în care sunt menționate data și ora de expirare și valabilitatea rovinietei, începând cu momentul primirii SMS-ului.

Taxa trebuie achitată cu cel mult 30 de zile înaintea expirării celei vechi. Conducătorii auto pot selecta o dată de valabilitate ulterioară momentului în care este efectuată plata. Pentru a plăti rovinieta sunt necesare următoarele acte: pentru persoane fizice – talon sau carte de identitate autovehicul, documente vamale (dacă autovehiculul este înmatriculat temporar). pentru persoane juridice – certificat de înmatriculare sau carte de identitate în original și copie conformă cu originalul semnată și ștampilată de administratorul societății comerciale, cartea de identitate a celui care plătește pentru întocmirea facturii, contractul de leasing (pentru mașina care a fost achiziționată în leasing), documente vamale (dacă autovehiculul a fost înmatriculat temporar).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite