Elon Musk a vândut acţiuni Tesla în valoare de 6,9 miliarde de dolari în decurs de o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Elon Musk a vândut în decurs de o săptămână acţiuni ale producătorului de automobile electrice Tesla în valoare de 6,9 miliarde de dolari profitând de creşterea extraordinară a acestora, care a făcut ca valoarea de piaţă a companiei să depăşească 1.000 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, miliardarul a vândut vineri 1,2 milioane de acţiuni Tesla, în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari, potrivit datelor declarate la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare.

Cel mai bogat om din lume şi principalul acţionar al Tesla a scris sâmbăta trecută pe Twitter că va vinde 10% din acţiunile sale dacă utilizatorii platformei de socializare vor aproba acest lucru în cadrul unui sondaj de opinie.

Pachetul de 10% reprezenta aproximativ 17 milioane de acţiuni la momentul tweet-ului său, transmite News.ro.

El a vândut 6,36 milioane de acţiuni în această săptămână, aproximativ 37% din 17 milioane. Pentru a-şi îndeplini angajamentul de a vinde 10% din acţiuni, Musk ar trebui să mai vândă încă aproximativ 10 milioane de acţiuni.

Acţiunile Tesla au încheiat tranzacţiile de vineri, în scădere cu 2,8%, la 1.033,42 dolari pe unitate, întrerupând o serie de câştiguri din ultimele 11 săptămâni.

Titlurile Tesla au crescut cu peste 46% în acest an, după un avans brusc din octombrie.

Vânzările de acţiuni, care au marcat prima dată când Musk a încasat o o sumă de o astfel de mărime de la înfiinţarea companiei în 2003, sunt uriaşe după standardele pieţei de capital, eclipsând ofertele publice iniţiale ale majorităţii companiilor.

Făcându-i pe utilizatorii de Twitter să dea undă verde mişcării, el a atenuat potenţialele critici de încasare a câştigurilor, într-un moment în care evaluarea Tesla a crescut, iar acţiunile sunt la cote record.

Acţiunile Tesla au scăzut cu 15,4% în această săptămână şi au pierdut aproximativ 187 de miliarde de dolari din valoare de piaţă, mai mult decât capitalizările de piaţă combinate ale Ford Motor şi General Motors.

În ciuda pierderilor din această săptămână, Tesla este încă cel mai valoros producător de automobile din lume.

La 30 iunie, Musk deţinea aproximativ 170,5 milioane de acţiuni la Tesla, conform Reuters.

În octombrie, capitalizarea bursieră a Tesla Inc a depăşit 1.000 de miliarde de dolari, după ce compania fondată de Elon Musk a primit cea mai mare comandă din istoria sa, 100.000 de vehicule pentru firma de închiriere Hertz, o tranzacţie care întăreşte ambiţiile producătorului american de automobile electrice de a fi liderul global al vânzărilor în următorul deceniu.

Obiectivul lui Elon Musk îl reprezintă o creştere anuală a vânzărilor cu 50%, în medie, ajungând până la 20 de milioane de vehicule pe an. Ar fi mai mult decât dublu faţă de volumul actualilor lideri de vânzări, Volkswagen AG şi Toyota Motor Corp. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite