ANRE taie rata de rentabilitate a distribuitorilor de energie. Dacă vor profit, trebuie să investească
0Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a plafonat la 8,5% rata de rentabilitate a distribuitorilor de electricitate, faţă de nivelul anterior de 10%, dar aceasta poate creşte cu 0,5 puncte procentuale dacă firmele de profil investesc în contorizarea inteligentă a consumului.
„Modificarea va fi aplicată tuturor distribuitorilor de energie, lucrăm la ea din luna mai. Noile reglementări se vor aplica din acest an pe o perioadă de cinci ani. Companiile care vor investi în «smart metering» (contoare inteligente - n.r.) vor putea primi în plus 0,5 puncte procentuale“, a declarat Nuclae Havrileţ, preşedintele instituţiei.
România are obligaţia, asumată faţă de Comisia Europeană, să introducă sistemul contorizării inteligente în sectorul distribuţiei şi furnizării de energie până în 2020.
Metodologie nouă
Potrivit ANRE, modificarea metodologiei a fost determinată, în principal, de necesitatea efectuării investiţiilor pentru asigurarea fiabilităţii reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi creşterii calităţii serviciului în condiţii de eficienţă energetică.
Tarifele de distribuţie se aplică tuturor utilizatorilor racordaţi la reţeaua electrică de distribuţie a operatorului de distribuţie, în concordanţă cu nivelul de tensiune la care este extrasă energia electrică.
„Metodologia aprobată astăzi stabileşte modul de determinare a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie prestat de operatorul de distribuţie şi modalitatea de control al acestora, metoda de reglementare adoptată fiind cea de tip «coş de tarife plafon». Prin aplicarea acestui tip de reglementare stimulativă se asigură o abordare transparentă privind procesul de reglementare, o alocare echitabilă a câştigurilor rezultate prin creşterea eficienţei peste ţintele stabilite de autoritatea competentă între operatorul de distribuţie şi beneficiarii serviciului de distribuţie (...)“, potrivit unui comunicat al ANRE.
Modificarea metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice mai vizează operarea eficientă şi în condiţii de siguranţă a reţelelor, promovarea investiţiilor eficiente în reţea şi prevenirea abuzului de poziţie dominantă a operatorului de distribuţie.
Import de echipamente la mâna a doua
Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a declarat marţi, într-o conferinţă pe teme energetice, că, în urma privatizării unor filiale de distribuţie a energiei ale companiei de stat Electrica SA, calitatea serviciului de distribuţie nu a crescut şi a descris această situaţie ca fiind "inacceptabilă".
Niţă a mai spus că acţionarii majoritari ai companiilor de distribuţie a energiei privatizate exportă profiturile obţinute în România şi importă echipamente second-hand, şi a lansat un apel către companiile străine de profil să „revizuiască politica de distribuţie a energiei în România“.
Procese la Paris
Raportul Curţii de Conturi pe 2011, prezentat anul trecut, arată că CEZ, E.ON şi Enel nu şi-au realizat investiţiile şi nu au respectat contractele de privatizare. Electrica se judecă la Curtea Internaţională de la Paris pentru nerespectarea clauzelor respective şi cere în total 1,5 – 2 miliarde de euro de la cele trei grupuri.
Guvernul a privatizat, în perioada 2004-2008, cinci filiale ale distribuitorului de energie Electrica SA. Companiile care au cumpărat filiale de distribuţie a energiei în România sunt Enel (Italia), CEZ (Cehia) şi E.ON (Germania).