Eforturile făcute de români pentru a-și lua casă, comparativ cu vesticii. „Băncile de la noi au profituri duble”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul financiar Radu Georgescu desființează studiile care susțin că românii devin mai ușor proprietari decât vesticii. Având ca argument cifrele, el demonstrează că pentru un român este mult mai greu să-și achiziționeze o casă decât pentru un occidental.

blocuri sector 3 bucuresti foto FB Robert Negoita

Românii sunt o nație de proprietari, spun cifrele Eurostat. Potrivit datelor oficiale publicate la finele anului trecut, nu mai puțin de 95,3% din populaţia României avea în 2021 o proprietate personală.

Aceste cifre clasează România pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. În schimb, germanii sunt pe ultimul loc la același capitol, în condițiile în care mai puțin de jumătate dintre ei dețin o proprietate imobiliară.

În plus, locuințele din Germania sunt, în general, mai scumpe decât cele din România. Există însă și excepții: proprietățile imobiliare din orașe precum Cluj și București sunt de multe ori mai scumpe decât cele din Vest.

Ce nu spun cifrele Eurostat este că peste 50% din locuințe nu valorează aproape nimic, fiind în mediul rural, dar și că mai bine de 85% din proprietarii români și-au cumpărat sau construit o casă în urmă cu peste 30 de ani, când se construia intens în țară și la prețuri derizorii.

Mai greu pentru români decât pentru occidentali

Pornind de la aceste date, dar și de la prețul caselor, un studiu susține că românilor le-ar fi mai ușor decât altor europeni să își achiziționeze propria locuință. Nimic mai fals, spune analistul financiar Radu Georgescu într-o postare pe Facebook, în, care demonstrează, apelând la cifre, că românilor le este mult mai greu decât occidentalilor să își ia o casă.

„Săptămâna aceasta a apărut peste tot la TV un studiu care spune că locuințele din România sunt mult mai accesibile comparat cu țările occidentale. Hm! Mie nu mi se par accesibile. Dar hai să analizăm un pic. 1. Studiul se bazează pe un mod simplist de a calcula accesibilitatea. Studiul face un calcul simplist, împarte prețul mediu al unei locuințe la salariul mediu din fiecare țară. Dar nu ține cont de lucrurile importante atunci când cumperi o locuință. Cât sunt dobânzile la creditele ipotecare din țările occidentale comparat cu România. Cât poți să economiseșți dintr-un salariu mediu din România comparat cu celelalte țări. Să le luăm pe rând”, își începe el postarea.

Rate și dobânzi de trei ori mai mari în România

Aici, importantă este și creditare. În România, o arată cifrele oficiale, creditele sunt mult mai scumpe decât în Occident. Spre exemplu, dobânzile sunt de trei ori mai mari la noi decât în Germania, ceea ce îngreunează accesul populației la credite și le face cu mult mai scumpe.

2. Dobânzile la creditele ipotecare din România sunt de trei ori mai mari decât dobânzile din țările occidentale. Acum, în Germania dobânda la un credit ipotecar este de 3% ( vezi aici https://thebanks.eu/compare.../mortgage-loans/germany). În România dobânda la un credit ipotecar este de 9%.  Am comparat în linkul de mai jos cum arată ratele la un credit de la o bancă din Germania și cum arată de la o bancă din România. Dacă vei deschide linkul vei vedea că la aceeași sumă luată de la bancă, un român plătește o rată dublă comparat cu un german. Iar pe perioada creditului românul plătește o dobândă totală mai mare de 3 ori comparat cu un german. Acum mai par accesibile locuințele din România? Bingo!”, adăugă el.

Băncile din România, campioane europene la profit

Și asta nu este tot. Băncile din România fac un profit dublu în comparație cu cele din Occident, mai spune Radu Georgescu. 

„Am aflat răspunsul și la un alt studiu apărut săptămâna aceasta. Acest studiu spune că băncile din România fac profituri duble comparat cu băncile din Occident. Acum ai înțeles de ce. Vezi aici linkul cu graficele de rambursare comparativ între băncile din România și băncile din Germania. https://www.cfoapp.ro/.../Calcul_rata_banca_CFO_Network.../”, completează el.

Nu în ultimul rând, salariile în Occident sunt mult mai mari. Asta face ca, deși proprietățile imobiliare sunt de regulă mai scumpe acolo, să fie mai accesibile decât în România. Și asta fără a lua în calcul că există și excepții: locuințele și terenurile din Cluj sau București ajung și chiar depășesc prețurile celor din Occident, în multe cazuri.

3. Salariul mediu în Germania este de trei ori mai mare decât în România. Salariul mediu brut în Germania este de 4.100 euro. Vezi aici:  https://www.wearedevelopers.com/.../germany-average-salary. În România salariul mediu brut este de 6.700 lei ( aproximativ 1.300 euro). Pentru a-și cumpăra o locuință, un german poate să economisească din salariu o suma mai mare decât un român”, subliniază analistul financiar.

Concluziile sale nu lasă loc de interpretări. „Educația financiară începe prin a-ți pune întrebarea: Oare ce înseamnă cu adevărat aceste cifre financiare?”, încheie el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite