Economist: Gaura pentru falimentele din piața RCA va urca la un miliard de euro

0
Publicat:

Colapsul Euroins, lider de piață pe segmentul polițelor de asigurare auto obligatorie (RCA), va urca nota totală de plată la un miliard de euro, bani pe care statul va trebui fie să-i recupereze de la cele patru companii care s-au prăbușit, fie să-i aloce de la bugetul de stat. 

„Pe aceste patru spețe din ultimii opt ani, părerea mea este că daunele se vor duce spre un miliard de euro, ceea ce este o sumă colosală. Este ceva nemaiîntâlnit în lume pe această piață. Pentru că ai vreo 100 și ceva de milioane de euro pe primele două, Carpatica și Astra, după care au început să crească foarte mult sumele, spre 300 de milioane de euro, în ultimele două spețe”, a explicat economistul Bogdan Glăvan în cadrul Adevărul Live.  

În ultimii opt ani, patru companii de asigurări s-au prăbușit. Fiecare dintre ele era, la momentul falimentului, cel mai mare jucător pe segmentul polițelor RCA. 

„Dacă nu am fi avut ASF nu am fi ajuns la acest tun”

„Dacă mă întrebați pe mine, dacă nu am fi avut ASF nu am fi ajuns la acest tun, pentru că pur și simplu, spontan, service-urile ar fi spus: cine vine la mine cu poliță Euroins nu primește nimic. Și atunci la nivelul publicului s-ar fi conștientizat, ar fi fost o reacție populară și nu s-ar fi ajuns ca această tumoare să ajungă la 40% din piață. 

Clienții și dosarele Euroins au intrat acum sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), care va continua să facă plăți pentru dosarele de daune deja existente. Totodată, dacă un șofer cu poliță RCA de la Euroins este acum implicat într-un accident, FGA este cel care trebuie să acopere daunele apărute astfel. 

În prezent, compania Euroins nu este încă oficial în faliment, în lipsa unei decizii în acest sens din partea unei instanțe românești. Însă Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), instituția prin care statul român monitorizează piața asigurărilor, i-a retras licența de funcționare săptămâna trecută. Fără această licență, Euroins nu-și mai poate desfășura activitatea. 

Reprezentanții companiei spun că vor contesta decizia și acuză că statul român orchestrează, de fapt, o tentativă de „preluare ostilă a activelor companiei”. 

CEC Bank ar putea intra pe piața polițelor RCA

Autoritățile române iau în calcul intrarea pe piața polițelor RCA prin CEC Bank, instituție de creditare controlată de stat, pentru a absorbi o parte din șocul generat în urma colapsurilor City Insurance și Euroins. 

O altă variantă analizată este plafonarea prețurilor RCA la nivelul din martie 2022, adică atunci când ASF a publicat tarifele de referință pentru anul trecut. Soluția, însă, nu ar fi una de durată, ci doar ar amâna momentul în care prețurile vor exploda, a explicat Bogdan Glăvan pentru Adevărul Live. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite