Declarații contradictorii între oficialii ASF și reprezentanții Euroins

0
Publicat:

Războiul ASF – Euroins a continuat în ultimele zile la nivel declarativ, urmând ca problema ridicării licenței și inițierea procedurilor de insolvență să fie tranșată în instanță

Sigla Euroins montată pe peretele clădirii
Scandalul Euroins - ASF a continuat la nivel declarativ

Declarațiile contradictorii dintre oficialii ASF și reprezentanții Euroins au atins cote maxime în ultimele zile: în timp ce oficialii ASF erau audiați în Parlament despre situația Euroins și motivele care au dus la decizia de a-i fi ridicată licența de funcționare, șeful Eurohold, compania mamă a Euroins, anunța că va cere daune imense pentru prejudicierea firmei de asigurări din România.

Eurohold vrea să ceară ASF daune de 500 de milioane de euro

Assen Hristov, președinte Eurohold, compania mamă a Euroins, a declarat că va cere ASF să-și reconsidere decizia, în caz contrar cerând daune de 500 milioane de euro. „Poate face acest lucru dacă explică instanței că a fost o eroare. Dacă refuză, vom cere în instanță daune de 270 de milioane de euro valoarea investiției și încă 230 de milioane de euro pierderile suferite”, a spus el.

Hristov a adăugat că pierderile la nivelul consumatorului român vor fi de 1 miliard de euro, dacă ia în calcul și cele 400 de milioane de euro pe care le va plăti FGA și criza din asigurări care va urma. „Decizia ASF este nejustificată și abuzivă, fără niciun suport economic: Euroins avea lichidități. La 16 martie 2023, când a fost ridicată licența, în conturile companiei existau 8 milioane de euro (40 de milioane de lei) și sume care trebuiau recuperate de la brokeri încă 70 de milioane de lei. (...) Deci compania are fonduri suficiente pentru a acoperi cheltuielile pentru următoarele 15 – 20 de zile. Având în vedere că dl Roșu (Cristian Roșu, vicepreședintele ASF – n. red.) a spus că Euroins a achitat aproape la zi toate cheltuielile, putem spune că societatea nu are nicio problemă și nu poate fi numită insolvabilă. În ultimii doi ani ASF nu ne-a cerut să corectăm nicio informație trimisă fie către ei, fie către EIOPA”, a spus Hristov.

ASF: Costurile falimentului Euroins sunt de circa 250 de milioane de euro

Aproape simultan, oficialii ASF declarau în Parlament că „Euroind și City Insurance erau „Muma Pădurii”, pentru că niciuna nu și-a dorit să intre în legalitate. „Ambele dețineau 80% din piața RCA. City avea conturi prin insulele Cayman, iar colaborarea cu Euroins a fost extrem de dificilă, nu furniza informații/documente sau le furniza cu întârziere”, le-a spus parlamentarilor Nicu Marcu, președintele ASF.

La rândul său, Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, a spus că falimentul Euroins aduce costuri de 250 milioane de euro pentru circa 140.000 de dosare de daună.

Mărul discordiei: contractul de reasigurare încheiat cu EIG Re

Surse avizate au declarat pentru „Adevărul” că problemele Euroins datează de mai bine de zece ani, în 2013 fiindu-i chiar interzis să mai vândă polițe RCA, dat fiind că le vindea foarte ieftin, sub prețul pieței, și deși avea o cotă imensă de piață nu putea acoperi daunele plătite în caz de accident.

Acum, în 2023, cele mai mari probleme au venit însă din contractul de reasigurare încheiat cu EIG Re, parte din grupul Eurohold. Potrivit surselor noastre, ASF ar fi aflat din presă despre încheierea acestui contract și ar fi cerut detalii Eurohold, iar când acestea i-ar fi fost furnizate, parțial, ASF ar fi descoperit câteva clauze contractuale care erau în detrimentul consumatorului român.

Concret, într-una dintre clauze s-ar fi menționat că, dacă o parte a fost plasată sub orice formă de administrare de către un organism de reglementare, obligaţiile celeilalte părţi încetează. De asemenea, dacă activitatea de a tranzacţiona orice clasă de asigurare este suspendată, reasigurătorul EIG Re este considerat liber de obligaţii şi toate primele sunt păstrate de reasigurător.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite