CEC Bank ar putea intra pe piața asigurărilor RCA. Anunțul lui Nicolae Ciucă

0
Publicat:

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că susține intrarea CEC Bank pe piața asigurărilor, fie prin înfiinţarea unei companii noi sau preluarea de pe piaţă a unei companii.

Clădirea CEC Bank
CEC Bank ar putea intra pe piața asigurărilor

Nu voi fi de acord să înfiinţăm compania dacă nu e şi pe asigurări”, a mai spus şeful Executivului. Premierul a precizat că cel mai devreme, această companie de asigurări a CEC ar putea fi înfiinţată în trei luni.

Statul vrea să înființeze o nouă societate de asigurări în care CEC Bank să dețină peste 99% din acțiuni, iar Imprimeria Națională restul de sub 1%, au declarat în data de 7 martie 2023 pentru HotNews surse guvernamentale. Contactați de HotNews.ro oficialii CEC Bank au confirmat că au demarat procedurile pentru înființarea unei societăți de asigurări, așteptată să devină operațională până la sfârșitul anului.

În data de 15 martie, Ministerul de Finanțe a precizat următoarele pentru HotNews.ro, în legătură cu acest subiect:

  • „Ministerul Finanțelor, în calitatea sa de acționar al CEC Bank care înțelege să sprjine nevoile de dezvoltare ale companiei precum și de diversificare a portofoliului de produse și servicii de calitate, a acordat mandat Băncii în vederea realizării demersurilor necesare pentru înfiinţarea de către CEC Bank a unei societăţi în sectorul asigurărilor generale, cu respectarea prevederilor legale.
  • Mandatul acordat a avut în vedere interesul CEC Bank de a a-și extinde activitatea pe piața asigurărilor, ținând cont de oportunitatea unei astfel de inițiative, menite să diversifice baza de venituri prin extinderea activității CEC Bank pe segmente financiare adiacente, pe modelul practicat de alți competitori din sistem, în vederea diversificării portofoliului de produse și servicii ce pot fi oferite clienților prin dezvoltarea de noi activități în domeniul asigurărilor.
  • În acest stadiu, CEC Bank parcurge etapele de înființare a societății de asigurări, fiind demarată întocmirea documentației legale și obținerea avizelor necesare pentru înființare.
  • Pentru mai multe detalii referitoare la înființarea societății de asigurări, vă sugerăm să vă adresați CEC Bank.”, au precizat oficialii Ministerului de Finanțe.

La nivelul ASF, demersurile în acest sens au început încă din 2020, în contextul în care City Insurance dădea semne clare că are probleme serioase, iar piaţa RCA ajunsese la un nivel de concentrare fără precedent. Între timp, City Insurance a falimentat, iar piaţa rămâne destul de concentrată, în ciuda reintrării unor jucători importanţi, care se retrăseseră de facto în contextul preţurilor nesustenabile la care vinde City Insurance.

Pe piaţă există deja un asigurător de stat, Eximasig, controlat de Eximbank, însă firma are o activitate limitată, fiind specializată pe asigurări de garanţii, asigurări de credit comercial şi alte tipuri de produse pentru firme şi în special pentru cele care practică activităţi de export-import.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite