Economia SUA s-a împotmolit
0Totalul adulţilor care nu au un loc de muncă a atins un maxim istoric de 90,609 milioane de oameni, iar ritmul creării de noi locuri de muncă este în scădere.
Rata şomajului în Statele Unite a înregistrat o scădere în septembrie, dar ritmul creării de noi locuri de muncă este în scădere faţă de luna trecută, potrivit datelor publicate, marţi, de Departamentul Muncii. Rata şomajului a scăzut cu 0,1 la sută, ajungând la 7,2 %, adică nivelul din decembrie 2008.
Analiştii se aşteptau la o stabilizare a şomajului, în schimb crearea de noi locuri de muncă a fost net sub aşteptări: 148.000, cu 23 %, mai puţin faţă de luna august. Chiar dacă rata şomajului în rândul femeilor a scăzut de la 6,8 la sută, la 6,7 la sută, totuşi şomajul în rândul acestora este la cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani. Specialiştii spun că piaţa muncii din SUA este în continuare fragilă.
Cel mai grav lucru este însă faptul că totalul adulţilor (peste 16 ani) care nu au un loc de muncă a atins luna trecută un maxim istoric de 90.609 milioane de persoane. Specialiştii spun că această creştere a numărului de persoane fără loc de muncă e provocată de ieşirea masivă la pensie a membrilor generaţiei Baby Boom şi de faptul că tinerii nu se grăbesc să ocupe locurile vacante. Tot la nivelul lunii septembrie, numărul americanilor cu un loc de muncă se ridica la 144.303 milioane.
Economia americană şi piaţa muncii se lovesc şi de o altă piedică: ritmul lent al creşterii salariilor. Vestea bună este că majorarea salariilor a depăşit ritmul de creştere al inflaţiei în ultimul an, însă vestea proastă e că diferenţa dintre creşterea salariilor şi a inflaţiei este foarte mică, notează BBC.
Bubele economiei SUA
Edmund Phelps, laureat al premiului Nobel pentru economie, în 2006, profesor de politică economică la Columbia University din New York, consideră că problemele serioase ale economiei SUA sunt scăderea competitivităţii şi a inovaţiei. „Imaginea mai largă este că economia americană este destul de bolnavă de ceva timp, din anii ’70, iar simptomele sunt rata scăzută de angajare şi de participare, creşterea lentă şi probabil satisfacţia scăzută în muncă“, a spus Phelps. El a adăugat că guvernul sprijină companii consacrate, prin excepţii şi reglementări care au sporit barierele de intrare pe piaţă.
Impactul asupra României, minor
Analistul Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, a declarat pentru „Adevărul“ că „datele privind şomajul au şi un puternic caracter sezonier şi trebuie să aşteptăm să se creeze un trend“. „Trebuie să ne amintim şi de decizia Fed de luna trecută de a nu micşora viteza de tipărire a banilor. Fed avea anumite informaţii cu privire la şomaj. Este o scădere anticipată în SUA, dar este o mişcare marginală, o simplă ajustare.
Datele pe trimestrul al treilea ar putea să arate puţin mai rău decât se aşteptau, însă nu cu foarte mult, este vorba de fracţiuni de procente“, susţie Laurian Lungu. Analistul susţine că „nu mai putem vorbi de un şoc ca cel din 2007. Impactul evoluţiei economiei SUA asupra României este minor şi indirect. Pentru România contează mai mult Europa, iar ciclurile celor două economii – Europa şi SUA – sunt diferite. Ceea ce se întâmplă în SUA ne afectează indirect, în măsura în care va avea impact asupra economiei mondiale“, a subliniat Laurian Lungu.