Economia franceză se poate redresa de abia în 2025. Ce previziuni are Banca Centrală din Franța

0
Publicat:

Economia franceză se va redresa doar în 2025, când inflaţia mai scăzută va spori puterea de cumpărare, se arată în estimările publicate marţi de Banca Centrală a Franţei, transmite Reuters.

Foto bancnote euro și dolari
Economia franceză se poate redresa de abia în 2025 Foto: Shutterstock

A doua economie a zonei euro este în grafic pentru a înregistra un avans de 0,8% în 2023, conform Băncii Franţei, după ce anterior previzionase o expansiune de 0,9% în acest an.

Guvernul este mai optimist, prognozând o creştere de 1% anul acesta şi de 1,4% anul viitor.

Dacă evoluţia economiei va fi aproape de previziunile Băncii Franţei, Executivul ar putea fi nevoit să facă economii suplimentare la buget pentru a continua planurile de reducere a deficitului.

Inflaţia arată semne de încetinire, sporind puterea de cumpărare a gospodăriilor, astfel încât cheltuielile de consum ar trebui să se redreseze în 2024, PIB-ul Franţei urmând să înregistreze un avans de 1,3% în 2025 şi de 1,6% în 2026. De asemenea, rata anuală a inflaţiei ar urma să încetinească de la 5,7% anul acesta la 2,5% anul viitor şi să ajungă sub ţinta BCE de 2% în primul trimestru din 2025, estimează Banca Centrală a Franţei.

Instituţia se aşteaptă la o creştere a salariilor mai rapidă decât a inflaţiei, în perioada 2024-2025, ceea ce va sprijini puterea de cumpărare şi îi va tenta probabil pe consumatori să cheltuiască mai mult. 

Economia Franţei s-a contractat cu un nivel record de 13,8% în trimestrul doi, sub impactul restricţiilor impuse în pandemia de coronavirus, a anunţat vineri institutul naţional de statistică INSEE, citat de AGP.
Scăderea trimestrială a produsului intern brut (PIB) a fost mai mică decât previziunile, dar mai puternică decât cea a vecinilor din zona euro.
„Evoluţiile negative ale PIB în prima jumătate a anului 2020 sunt legate de închiderea activităţilor” neesenţiale, „în contextul implementării blocajului între jumătatea lunii martie şi începutul lunii mai”, a declarat INSEE într-un comunicat. 

INSEE a actualizat, de asemenea, cifra pentru primul trimestru - când blocajele tocmai începuseră să fie puse în aplicare - la o contracţie de 5,9%, faţă de 5,3% estimată anterior.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite