Economia a crescut cu 0,3% în 2012, PIB a fost de 587,4 miliarde de lei. Comunicaţiile şi activităţile ştiinţifice au stimulat creşterea PIB, agricultura au afectat avansul economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta din vara anului trecut a afectat culturile fermierilor, dar şi creşterea economică a României FOTO Adevărul
Seceta din vara anului trecut a afectat culturile fermierilor, dar şi creşterea economică a României FOTO Adevărul

Produsul Intern Brut s-a cifrat în anul trecut la 587,4 miliarde de lei, în creştere cu 0,3% faţă de 2011, în condiţiile în care valoarea adăugată brută din agricultură a înregistrat o contracţie de 21,2%, iar industria a coborât cu 2,1%, potrivit datelor provizorii publicate miercuri de INS.

Datele provizorii indică o marginală revizuire în sus a creşterii economice, Institutul Naţional de Statistică anunţând anterior o creştere economică pe 2012 de 0,2%.

Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din informaţii şi comunicaţii (+29,4%) şi din activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+8,4%).

Creşteri mai reduse s-au înregistrat în activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+3,1%), în ramura de administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (+2,2%), în tranzacţii imobiliare (+1,5%) şi în comerţul cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,3%).

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a înregistrat în agricultură, silvicultură şi pescuit (-21,2%), în industrie (-2,1%) şi în sectorul de intermedieri financiare şi asigurări (-0,2%).

De asemenea, volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 3,7%.

Consumul final total a crescut cu 0,9% în anul 2012, comparativ cu anul precedent, atât pe seama creşterii cu 0,6% a cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cât şi a creşterii cu 1,9% a cheltuielii pentru consumul final al administraţiilor publice.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 4 puncte procentuale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite