Draghi, preşedintele BCE: Statele din zona euro trebuie să lase în urmă “lumea basmelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Draghi susţine că redresarea economică depinde de guvernele statelor membre UE.  FOTO: Mediafax
Mario Draghi susţine că redresarea economică depinde de guvernele statelor membre UE.  FOTO: Mediafax

Criza din zona euro este departe de a se fi sfârşit, iar statele membre trebuie să strângă „punga“ şi să implementeze o uniune bancară pentru a lăsa în urmă „lumea basmelor“ care a permis dezvoltarea problemelor, a declarat vineri Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE).

Solicitarea lui Draghi pentru asemenea reforme a fost repetată şi de Christine Lagarde, preşedintele Fondului Monetar Internaţional, care a declarat că implementarea unei uniuni bancare care să supravegheze toate băncile centrale din zona euro ar trebui să fie principala prioritate a blocului european.

Aflat la Paris, Draghi a precizat că problemele datoriei suverane ale statelor din zona euro s-ar putea extinde mult în anul următor.

Numărul ridicat de şomeri din zona euro, înregistrat în luna octombrie, scăderea peste aşteptări a vânzărilor de retail din Germania şi a cheltuielilor pentru bunurile de larg consum din Franţa reprezintă responsabilităţile majore pe care liderii politici le vor avea în următoarea perioadă.

Nu am ieşit încă din criză. Pentru cea mai mare parte a statelor din zona euro, redresarea va începe cu siguranţă în a doua jumătate a anului 2013“, a declarat Draghi pentru postul de radio Europe 1, citat de CNBC.

„Criza ne-a arătat că am trăit într-o lume a basmelor“, a adăugat preşedintele BCE la o conferinţă la care au participat oficiali de vârf ai sectorului financiar. Aici, el a subliniat că datoriile nesustenabile, băncile nesigure şi o coordonare slabă a deciziilor au condus la naşterea crizei în urmă cu trei ani.

Factorii de decizie ai BCE au programată, săptămâna viitoare, întâlnirea lunară pentru politica monetară şi se aşteaptă ca dobânzile să fie menţinute la un nivel minim record de 0,75%. Economiştii au păreri diferite privind posibilitatea ca BCE să reducă dobânda de politică în 2013, însă Draghi a precizat că de acum totul depinde acţiunile guvernelor de a pune capăt crizei.

Preşedintele BCE a accentuat că proiectul băncii pentru noul program de cumpărare de obligaţiuni, denumit OMT, a condus la stabilizarea condiţiilor pieţei financiare din cele 17 ţări din zona euro. Cu acest program, BCE poate cumpăra obligaţiuni nelimitate ale statelor cu datorii suverane ridicate, dar până când Spania – prima ţară ajutată – nu va aplica pentru ajutor, nu va putea folosi acest instrument.

Simpla anunţare a proiectului a redus presiunea existentă asupra Spaniei şi a Italiei, scăzând dobânda cu 2 puncte procentuale faţă de iulie, când au cumpărat obligaţiuni cu scadenţa la 10 ani.

Intrările de capital din Spania s-au ridicat la 31 de miliarde de euro în septembrie, potrivit datelor publicate vineri, fiind pentru prima dată când investitorii internaţionali au adus mai mulţi bani în ţară decât au retras în ultimele 14 luni.

Încredere în anunţul OMT a fost semnificativ“, a precizat Draghi.

În schimb, Jens Weidmann, şeful băncii centrale din Germania, Bundesbank, a declarat joi că bancherii băncilor centrale au făcut mai mult decât suficient pentru a lupta împotriva crizei şi de acum totul depinde de guverne pentru a acţiona prin reformarea economiilor interne şi prin solidificarea sectorului bancar.

Draghi a îndemnat guvernele din zona euro să accelereze implementarea uniunii bancare, care ar trebuie să fie aplicată tuturor băncilor pentru a evita fragmentarea sectorului.

Din această pozitie, BCE ar putea prelua rolul de supervizor al sectorului bancar pan-european, decizie neacceptată de Germania. Berlinul a precizat că supravegherea sectorului bancar unificat sub egida BCE ar trebui aplicată doar băncilor celor mai mari din Uniunea Europeană.

Joerg Asmussen, fost adjunct al ministrului german de Finanţe, a declarat joi că un instrument de supervizare al sectorului bancar european nu va fi gata să acţioneze în totalitate până în 2014.

În schimb, Draghi a îndemnat guvernele să profite de avantajul prezentat de efectele de stabilizare ale programului OMT de cumpărare de obligaţiuni.

Toţi factorii de decizie ar trebui să profite de pe urma acestei situaţii pentru a-şi continua reformele cu hotărâre“, a încheiat Draghi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite