Dolarul american a depășit euro în cursul valutar publicat de BNR

0
Publicat:

Dolarul american a devenit mai scump în raport cu leul românesc față de moneda euro, conform cursului de referinţă anunţat marţi de Banca Naţională a României (BNR).

Moneda euro și dolarul american au ajuns la același nivel pe 12 iulie, Foto: Arhivă Adevărul
Moneda euro și dolarul american au ajuns la același nivel pe 12 iulie, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, moneda naţională s-a apreciat în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,8851 lei, în scădere cu 0,02 bani faţă de cotaţia precedentă, de 4,8853 lei.

În schimb, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,9225 lei, în creştere cu 4,11 bani (+0,84%), comparativ cu luni, când s-a situat la 4,8814 lei.

Moneda naţională s-a depreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,0926 lei, în creştere cu 0,61 bani (+0,11%), faţă de 5,0865 lei, cotaţia anterioară.

Pe de altă parte, gramul de aur s-a scumpit, marţi, până la valoarea de 275,2202 lei, de la 272,2033 lei, în şedinţa precedentă.

Pe pieţele internaţionale, moneda euro a coborât din nou marţi sub pragul simbolic de un dolar, atingând un minimum al ultimelor două decenii, din cauza temerilor că şocul energiei va menţine inflaţia ridicată şi va spori şansele unei recesiuni în Europa, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, s-a referit recent la raportul euro – dolar.

,,În sfârşit, un nivel depreciat al euro în raport cu dolarul american. Aici între 1 şi 1,1, personal, consider că ne putem aştepta la orice, dacă dolarul creşte sub, adică se întăreşte peste un euro sau euro creşte peste 1,1, atunci putem să discutăm, dar variaţia aceasta 1 - 1,1 nu avem cum să o prognozăm, că se poate întâmpla rapid, în oricare direcţie”, a afirmat Isărescu, transmite News.ro.

De asemenea, ultimul raport BNR asupra inflaţiei consemnează: ,,Nivel mai depreciat al euro în raport cu dolarul american (expunere mai ridicată a zonei euro la războiul declanşat de Rusia în Ucraina, proces de normalizare a politicii monetare mai alert în cazul Fed comparativ cu BCE)

Pe 12 iulie, pentru prima dată de la intrarea în circulație a monedei europene în 2002, cursul de schimb dintre euro și dolarul american, de pe piața internațională, a ajuns la același nivel, a relatat CNN.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite