Guvernul a alocat 25 de milioane de lei pentru ca RAAN să producă apă grea, fără oprirea activităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis în şedinţa de miercuri să aloce 25 de milioane de lei pentru ca Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale să cumpere apă grea de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), care va constitui stocul maxim necesar pentru unităţile I-IV de la Centrala de la Cernavodă.

Astfel, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne, instituţie în subordinea căreia funcţionează Administraţia Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. 

„Suma provenită din preluarea de către ANRSPS a cantităţilor corespunzătoare de apă grea vor fi utilizate de către Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare pentru achiziţionarea de cărbune necesar producerii aburului tehnologic, precum şi pentru cheltuielile aferente procesului tehnologic, astfel încât sa se evite oprirea în avarie a instalaţiilor de producere de apă grea. Cantităţile de apă grea care vor fi achiziţionate de ANRSPS în limita sumei aprobate se înscriu în cele cu care se constituie stocul maxim necesar pentru unităţile 1-4 de la Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă, determinat în baza studiului efectuat de proiectantul de specialitate al Centrului de Inginerie Tehnologică pentru Operaţiuni Nucleare“, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Guvernul îşi motivează decizia prin faptul că producerea apei grele este un proces tehnologic cu caracter de continuitate, fapt pentru care RAAN o produce pe stoc, apa grea urmând a fi preluată de Administraţie în funcţie de necesarul stabilit.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei. Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite