Director BNR: România nu a cheltuit un leu pentru salvarea vreunei bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Rădulescu, director în cadrul Băncii Naţionale a României, a declarat că băncile din ţara noastră, deşi nu au scăpat nevătămate, au reuşit să se menţină în afara turbulenţelor care au cuprins întreaga lume.

"România nu a cheltuit un singur leu pentru salvarea vreunei bănci, iar indicatorii de prudenţă bancară sunt semnificativ peste nivelul cerut de standardele internaţionale. Sistemul bancar din România, deşi a înregistrat pierderi şi a avut o comprimare a activităţii, deci nu a scăpat nevătămat, totuşi nu a înregistrat niciun caz de bancă ce a avut nevoie măcar de vreun sprijin din partea BNR. Banca naţională a cerut unor bănci să majoreze capitalul, deci să facă injecţii de capital şi au făcut-o de fiecare dată. A existat şi un acord cu băncile care au unităţi în România pentru a nu scoate capital din ţară", a explicat Rădulescu la Realitatea TV.

Prezent în platoul emisiunii, Mugur Ciuvică a amintit că statul a ajutat de fapt băncile străine din România atunci când din rezervele BNR a eliberat 10 milioane de euro către băncile din România. "De-aia nu avut probleme băncile din România", a subliniat el.

Eugen Rădulescu a explicat că această operaţiune a reprezentat o reducere a ratei rezervei minime obligatorii. "În restul Uniunii Europene această rezervă este sub 1% din depozite. În România era 40%, înainte ca Banca Naţională să o reducă. Creşterea rezervelor obligatorii la niveluri fără precedent în Uniunea Europeană s-a făcut ca urmare a influxului enorm de capitaluri care s-a produs între 2007 şi 2008. O parte din aceşti bani care au intrat în România au fost retraşi de BNR şi plasaţi în depozite la Banca naţională pentru a descuraja intrările de bani fără limită şi fără măsură, când cursul ajunsese undeva la 3,1. În acel moment BNR a majorat rezervele obligatorii la niveluri fără precedent, dar acum nu mai suntem în situaţia de a avea intrări de capitaluri şi să ţinem rezervele acelea", a explicat Rădulescu.

El a mai adăugat că depozitele populaţiei sunt garantate la un plafon de 100.000 euro, existând un fond de garantare a depozitelor care e suprafinanţat deja.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite