Deţinătorii de pajişti, păşuni şi fâneţe vor putea primi subvenţii pe suprafaţă chiar dacă nu au şi animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererile de efectuare a plăţilor unice pe suprafaţă vor putea fi depuse de către deţinătorii de păşuni şi fâneţe şi după 15 iunie 2015, termen stabilit iniţial ca dată-limită de înregistrare a solicitărilor. În plus, fermierii fără animale, dar cu alte activităţi specifice vor fi printre beneficiari.

Modificările au fost efectuate, miercuri, de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă care introduce noi reglementări privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor.

Utilizatorul, definit altfel

Una dintre modificări completează definiţia utilizatorului de păşuni şi fâneţe prin includerea şi a fermierilor care nu deţin animale, dar desfăşoară alte activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă a păşunilor şi fâneţelor.

Guvernul arată că, astfel, este evitată tratarea diferenţiată a fermierilor în cazul accesării de către aceştia a măsurilor din cadrul noii politici agricole comune.

"Menţinerea definiţiei de până acum ar fi dus la imposibilitatea accesării schemei de plată unică pe suprafaţă de către aproximativ 260.000 de fermieri, deţinători ai unei suprafeţe de 1,35 milioane de hectare de păşuni şi fâneţe", argumentează Executivul.

Actul normativ reglementează şi posibilitatea depunerii întârziate a cererilor unice de plată şi după data de 15 iunie 2015.

De asemenea, este reglementat accesul formelor asociative de proprietate la schemele de plăţi pentru suprafeţele de pajişti permanente utilizate, indiferent dacă membrii acestora deţin sau nu animale.

O treime din fermieri şi-au depus deja cererile

"Mai multe state membre ale Uniunii Europene au întâmpinat dificultăţi în implementarea noilor scheme de plăţi, printre ele aflându-se şi România.
S-a ajuns, astfel, la întârzieri în demararea campaniei de depunere a cererilor unice de plată la centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, iar situaţia afectează posibilitatea fermierilor de a depune cererea unică de plată până la data de 15 iunie", arată Guvernul.

Până în prezent au depus cereri aproximativ 331.000 de fermieri dintre cei peste un milion de potenţiali beneficiari ai plăţilor.

Conform Guvernului, nepromovarea modificărilor în regim de urgenţă ar avea consecinţe nefavorabile atât în plan economic, cât şi în plan social, prin neaccesarea fondurilor alocate României în perioada 2015-2020, cu impact deosebit de grav asupra sectorului agricol al ţării, prin neexploatarea adecvată a terenurilor de păşuni şi fâneţe, degradarea acestora şi diminuarea resurselor de hrană pentru animale.

Ponta cere explicaţii

În şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii să susţină o conferinţă de presă în care să explice modificările adoptate la Legea pajiştilor, spunând că nici el nu a înţeles foarte bine despre ce este vorba.

"Să mergeţi la conferinţă, să explicaţi ce schimbăm la Legea pajiştilor. Nici eu nu am înţeles foarte bine, decât că e urgent şi că aveţi nevoie", i-a spus Ponta ministrului, în şedinţa de Guvern.

El a arătat că aceste explicaţii sunt necesare astfel încât beneficiarii să cunoască noile reguli.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite