Deprecierea lirei cu 15% le provoacă exportatorilor români în Marea Britanie pierderi de 1,5 milioane de euro pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O depreciere cu 15% a lirei sterline cauzează exportatorilor români în Marea Britanie pierderi zilnice de 1,5 milioane de euro, în baza contractelor aflate în derulare, a declarat, luni, copreşedintele Consiliului de Export al României, Mihai Ionescu, într-o conferinţă de specialitate.

„La o cădere a lirei sterline de 15%, avansată de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, înseamnă că noi vom pierde 1,5 milioane de euro în fiecare zi din export.
Comerţul României cu Marea Britanie se ridică la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export şi 1,6 miliarde import.
Deci, balanţa este activă. Mai mult, pe primul trimestru, avem o creştere a exportului de 15% şi de 5% la importuri, deci se menţine trendul de balanţă activă“, a explicat Mihai Ionescu.

Potrivit acestuia, exporturile româneşti în Marea Britanie constau, în proporţie de 47%, în maşini şi echipamente, 23% confecţii şi 18% auto şi componente auto.

Va interveni BNR?

În acest context, reprezentantul exportatorilor este de părere că Banca Naţională a României va interveni pentru temperarea deprecierii lirei sterline, având în vedere că „nu este indiferent pentru BNR ce se întâmplă cu economia românească“.

Mai mult, Mihai Ionescu solicită autorităţilor să adopte măsuri pentru compensarea firmelor care suportă pierderi din cauza Brexit-ului, având în vedere că oamenii de afaceri nu şi-au luat măsuri de protecţie, deoarece nu au crezut că votul va fi în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite