BREXIT Lira sterlină a atins un nou minim al ultimilor 31 de ani în raport cu dolarul. Analiştii se aşteaptă ca lira să coboare la 1,2 dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lira sterlină a atins luni un nou minim al ultimilor 31 de ani în raport cu moneda americană, de 1,3222 dolari pe unitate, iar unii analişti spun că ar putea coborî până la 1,2 dolari pe unitate sau chiar mai jos, în urma votului pro-Brexit dat joi de britanici, scrie Bloomberg.

Astfel, moneda britanică este în scădere cu 3%, la 1,3275 dolari pe unitate, după ce a atins un minim de 1,3222 dolari pe unitate, care a depăşit minimul ultimilor 30 de ani, înregistrat vineri, după anunţarea rezultatelor referendumului. Pierderile de luni se adaugă deprecierii de 8,1% consemnat vineri, care a fost aproape dublu faţă de scăderea de 4,1% consemnată în Miercurea Neagră din 1992, când Marea Britanie a fost nevoită să iasă din mecanismul european al ratelor de schimb.

Pe piaţa românească, lira sterlină este cotată indirect prin raportare la paritatea euro/liră. Astfel, lira a atins minime istorice la cotaţia BNR – 5,4295 lei. Lira sterlină a pierdut peste 45 de bani în raport cu leul în ultimele două şedinţe. 

Creşterea obligaţiunilor guvernamentale britanice a împins randamentul titlurilor pe 10 ani pentru prima oară sub nivelul de 1%, acţiunile din indicele londonez FTSE 100 au scăzut cu  1,2%. Acţiunile băncilor Barclays şi Royal Bank of Scotland Group au scăzut cu peste 10%.

„Oamenii găsesc greu de înţeles ce va implica în viitor Brexit-ul. Nu ştim încă magnitudinea şocului. În privinţa cotaţiei liră-dolar, declinul înregistrat ar putea fi doar jumătate din ce am putea vedea în acest an“, a spus Steven Barrow, director de strategie la Standard Bank Group în Londra.

Lira s-a depreciat faţă de toate monedele importante, în urma votului de la referendum, atingând faţă de dolar cel mai redus nivel după 1985. Declinul s-a extins luni, iar ministrul de Finanţe George Osborne a încercat să calmeze pieţele, afirmând că există planuri de protejare a economiei, în contextul volatilităţii crescute. „Deprecierea de 10% a lirei faţă de dolar pare corectă. Punctul minim va fi undeva între 1,2-1,25 dolari pe unitate“, a declarat Kit Juckes, analist la Societe Generale în Londra.

Oricât de mult am vrea să spunem că Marea Britanie va supravieţui şi se va calma, incertitudinile vor avea un impact economic, a adăugat el. 

Vasileios Gkionakis, director pentru strategie în domeniul valutar la UniCredit în Londra, consideră posibil ca lira să se deprecieze şi sub 1,2 dolari pe unitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite