Deficitul bugetar a scăzut, în aprilie, sub 1% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul bugetului general consolidat a scăzut, în primele patru luni ale acestui an, la 0,8% din PIB, faţă de 1% în primul trimestru. Ajustarea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este de peste 64%, când statul era pe minus cu 2,4% din PIB.

Potrivit Ministerului Finanţelor, pe fondul creşterii încasărilor şi „a menţinerii cheltuielilor în limitele programului anual", în luna aprilie 2011 s-a înregistrat un uşor excedent bugetar, de 829 de milioane de lei.

Veniturile încasate au fost cu 10,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din TVA (+35,6%), accize (+24,3%), şi a veniturilor nefiscale (+6,4%). Şi încasările din contribuţiile de asigurări sociale au fost cu 1,2% peste nivelul înregistrat în ianuarie-aprilie 2010. Veniturile din impozitul pe venit şi-au continuat scăderea, cu 2,5%.

La capitolul cheltuieli, acestea s-au redus în termeni nominali cu 3,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 1,1% din PIB. „Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 8,3% faţă de aceiaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a plăţilor din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente", au transmis Finanţele.

Pe de altă parte, cheltuielile de personal s-au redus cu 19,7% faţă de intervalul similar din 2010, subvenţiile, cu 22,7%, în timp ce cheltuielile cu asistenţa socială s-au redus cu 3,3%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite