Datoria SUA este în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ben Bernanke, preşedintele Fed, atrage atenţia asupra pericolului îmbătrânirii populaţiei, fenomen care pune la încercare actualul sistem fiscal din SUA.

Într-o intervenţie foarte rară din partea şefului băncii centrale americane, el se referă la politica fiscală care trebuie să ţină cont de schimbările demografice din viitor.

Discursul din Dallas al şefului Fed a fost aşteptat de toate pieţele financiare, iar tonul uşor pesimist al lui Bernanke a influenţat imediat Wall Street, care a reacţionat negativ. Bernankeconsideră că evoluţia economiei SUA este încă fragilă şi nu se aşteaptă la majorări de taxe sau reduceri ale cheltuielilor publice în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, presiunile asupra bugetului exercitate de sistemele de asigurări sociale şi de sănătate sunt în creştere rapidă.

Pe termen mai lung, preşedintele Fed a estimat că situaţia bugetară combinată cu populaţia tot mai îmbătrânită a SUA impun o alegere „dificilă". Sau creşteri ale fiscalităţii, sau reduceri ale bugetelor de asistenţă socială sau a altor cheltuieli publice, a mai precizat şeful Fed.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite