Datoria externă a României a continuat să crească în octombrie, depăşind 92 de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoria externă a României, care include atât împrumuturile statului din străinătate, cât şi datoriile entităţilor private, a crescut în luna octombrie cu 1,536 miliarde euro, la 92,213 miliarde euro, în special ca urmare a majorării puternice a datoriei pe termen scurt, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României.

La finalul anului trecut, datoria externă totală a României a fost de 90,43 miliarde euro, iar la finalul lunii septembrie, datoria era de 90,677 miliarde euro.

Din totalul datoriilor înregistrate de România faţă de entităţi din străinătate la 31 octombrie, datoriile pe termen lung reprezentau 70,39 miliarde euro (76,3% din total datorie externă), în scădere cu 173 milioane euro faţă de finalul anului trecut, iar datoriile pe termen scurt însumau 21,828 miliarde euro, în urcare cu 1,95 miliarde euro.

Din datoria pe termen lung, suma de 32,83 miliarde euro reprezenta datorie publică, în creştere cu 1,22 miliarde euro faţă de finalul lui 2015.

Datoria negarantată public, în special a băncilor şi firmelor către finanţatori din străinătate, însuma 36,315 miliarde euro la finalul lunii octombrie, în scădere cu 1,26 miliarde euro.

Datoria autorităţii monetare, care reprezintă alocările de drepturi speciale de tragere (DST) de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), considerată datorie a BNR faţă de FMI, s-a redus cu 16 milioane euro, la 1,24 miliarde euro. 

La finalul lunii mai, datoria totală externă ajunsese la un nivel minim din august 2010, când s-a situat la 87,8 miliarde euro.

De atunci, datoria a crescut puternic până în martie 2013, când s-a înregistrat nivelul maxim istoric al datoriei externe a României, de 101,1 miliarde de euro.

Ulterior, datoria externă a României a reintrat pe o pantă descendentă până în vara acestui an, când a reînceput să crească.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost de 25,9% în primele zece luni, comparativ cu 38,5% anul trecut. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii a fost 6,5 luni în primele zece luni, faţă de 6,4 luni anul trecut. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite