Dăncilă: Am alocat fonduri pentru restituirea taxei auto. Până când trebuie daţi banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, înaintea începerii şedinţei de Guvern că se vor aproba sumele destinate restituirii taxei auto către toate persoanele îndreptăţite să o primească.

„Printr-o hotărâre pe care Guvernul o va aproba astăzi ( joi, 23 mai - nota redacţiei), vonm aloca 700 milioane de lei din Fondul de Rezervă bugetară în Fondul pentru Mediu. Vom continua să asigurăm fondurile necesare pentru recuperarea taxei auto de către toţi românii care au cerut-o”, a spus Dăncilă.

Românii care au depus cereri pentru restituirea fostelor taxe auto vor trebui să primească banii până cel mai târziu la sfârşitul lunii viitoare, adică până în data de 30 iunie 2019. Cererile de restituire s-au putut depune până la 31 august 2018.

Termenul-limită pentru restituirea taxelor auto este acelaşi pentru toate cele patru foste taxe: taxa specială, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante şi timbrul de mediu. Perioada de restituire a trei dintre taxele auto plătite (taxa specială, taxa pe poluare şi taxa pentru emisiile poluante) ar fi trebuit să se încheie odată cu anul 2018, dar guvernanţii au decis, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, să prelungească acest termen cu încă o jumătate de an.

După cum stabileşte OUG nr. 114/2018, noile perioade de restituire a taxelor auto sunt: 1 ianuarie 2018 - 30 iunie 2019 - pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi 1 septembrie 2018 - 30 iunie 2019 - pentru timbrul de mediu.

Aşadar, românii care au plătit taxe auto vor trebui să primească banii în conturi până la 30 iunie 2019, indiferent de tipul de taxă plătită. De-a lungul timpului, mulţi dintre cei care au plătit taxele s-au plâns de faptul că au fost nevoiţi să aştepte foarte mult timp pentru restituirea banilor.

Spre jumătatea lunii aprilie 2019, ministrul finanţelor publice a anunţat devansarea restituirii taxelor auto până la finalul lunii mai 2019, dar nu au fost făcuţi paşi concreţi în acest sens, astfel că termenul-limită stabilit anul trecut pentru restituirea fostelor taxe auto, şi anume 30 iunie 2019, rămâne valabil.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite