Cum văd analiştii de seamă economia: Dobânzile se vor majora, leul se va deprecia, iar condiţiile de afaceri se vor înrăutăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 59% din analiştii economici din România deţinători ai titlului CFA se aşteaptă la o înrăutăţire a condiţiilor de afaceri în următoarele 12 luni, majoritatea anticipând şi o majorare a ratelor dobânzilor şi o depreciere a monedei naţionale în faţa euro.

Întrebaţi care sunt aşteptările pentru condiţiile de afaceri din România în următoarele 12 luni, 58,5% din analişti au spus că ele vor fi mai rele, în timp ce 37,7% consideră că vor fi la fel. În ceea ce priveşte îmbunătăţirea lor, analiştii au fost mai sceptici, doar 3,8% anticipând această situaţie.

De asemenea, în ceea ce priveşte angajările în următoarele luni, 45,3% din analişti au spus că ele se vor înrăutăţi, în timp ce acelaşi procent consideră că vor fi la fel. Doar 9,4% cred că se vor îmbunătăţi.

Analiştii mai consideră că şi veniturile românilor vor fi afectate, în rău, în următoarele 12 luni, 28,3% considerând acest lucru. În schimb, 37,7% au spus că ele vor creşte, iar 34% cred că ele vor rămâne la acelaşi nivel.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro-leu, peste 83% dintre participanţi anticipează o depreciere a monedei naţionale în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7369.  

Analiştii estimează că rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2019/martie 2018) înregistrează o valoare medie de 4,17% (valoarea mediană înregistrată este 4,00%).

Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă, faţă de valorile actuale, la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani). 98%, şi respectiv 90% dintre participanţii la sondaj anticipează această evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţă de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,02%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţă de 5 ani este de 4,51%. Ca urmare, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative.

Per total, în luna martie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut cu 0,9 puncte până la valoarea de 47,6 puncte.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipatiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA). 

În prezent, CFA România are peste 215 de membri, majoritatea deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidaţi pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite