Cum va evolua piața imobiliară din România în a doua parte a anului și cât de mult va fi influențată de alegeri

0
Publicat:

Sectorul imobiliar din România trece printr-o perioadă de transformare puternică, influențată de un mix de factori interni și externi. A doua parte a anului 2025 promite să fie una plină de provocări, dar și de oportunități, în funcție de felul în care vor evolua contextul politic, economic și geopolitic.

Piața imobiliară are potențial mare de creștere în orașele importante din țară FOTO arhiva Adevărul
Piața imobiliară are potențial mare de creștere în orașele importante din țară FOTO arhiva Adevărul

„Adevărul” a analizat cu expertul imobiliar Răzvan Marinescu principalele tendințe și predicții pentru piața imobiliară, atât la nivel național, cât și regional, cu accent pe factorii care ar putea influența acest sector-cheie al economiei.

Anul 2025 marchează un moment semnificativ pentru România, fiind anul alegerilor prezidențiale, care vor contribui direct la modelarea așteptărilor investitorilor și a pieței imobiliare. În mod tradițional, perioadele electorale sunt caracterizate de o anumită prudență din partea investitorilor, generată de incertitudinile legate de viitoarele politici economice și fiscale.

„Din punct de vedere al influenței externe, complexitatea situației geopolitice continuă să influențeze negativ perspectivele economice. Războiul de la granițele României influențează negativ sentimentul de siguranță al investitorilor, în timp ce politica externă incoerentă a SUA creează dificultăți suplimentare pe piețele financiare globale. În același timp, influența tot mai mare a Chinei în economia europeană schimbă dinamica fluxurilor de investiții, inclusiv în sectorul imobiliar, odată cu creșterea dependenței de capitalul chinezesc. Conflictele din vecinătatea României au produs un amestec de efecte asupra pieței imobiliare. În timp ce unele regiuni, precum București sau Cluj-Napoca, au beneficiat de pe urma fluxului de refugiați și, respectiv, cererii ridicate de locuințe, alte zone din apropierea zonelor sensibile, precum Moldova, au înregistrat stagnare sau chiar declin. Continuarea războiului ar putea amplifica aceste discrepanțe, menținând o piață polarizată la nivel regional”, este de părere Răzvan Marinescu

În opinia expertului imobiliar, un alt factor semnificativ pentru piața imobiliară din România în 2025 este lipsa unei viziuni coerente în planificarea urbană: „În multe orașe mari, dezvoltarea imobiliară a fost de-a lungul timpului haotică, rezultând în aglomerare, infrastructură insuficientă și lipsa de conectivitate între zone. Acest lucru descurajează dezvoltările pe termen lung și face ca investițiile să fie mai riscante atât pentru dezvoltatori, cât și pentru cumpărători”.

Pe lângă problema de planificare, piața se confruntă cu o penurie de stocuri noi de locuințe. Contextul economic actual, marcat de creșterea costurilor de construcție, dobânzi încă ridicate la creditele ipotecare și incertitudini generale, i-a determinat pe mulți dezvoltatori să-și tempereze apetitul investițional.

Răzvan Marinescu, expert imobiliar FOTO arhiva personală
Răzvan Marinescu, expert imobiliar FOTO arhiva personală

„În lipsa unor măsuri decisive și a unei stabilizări a contextului economic, această tendință ar putea să continue, alimentând și mai mult deficitul de locuințe. Dacă incertitudinile legate de situația geopolitică și politicile economice globale vor persista, piața imobiliară va continua, cel mai probabil, să sufere. Războiul prelungit, fluctuațiile economice globale și lipsa reformelor interne ar putea duce la scăderea cererii pentru locuințe, în special în rândul investitorilor. De asemenea, în acest scenariu, prețurile ar putea stagna sau chiar suferi corecții în anumite regiuni”, adaugă Răzvan Marinescu.

Pe de altă parte, există și posibilitatea unei revitalizări a pieței, dacă anumite condiții vor fi îndeplinite: „Stabilizarea geopolitică, inclusiv încheierea conflictelor armate din vecinătate, clarificările privind politica externă a SUA și adoptarea unor măsuri consistente de stimulare economică la nivel european, ar putea transforma piața imobiliară din România într-un pol de atracție pentru investitori. În plus, reducerea dobânzilor și revenirea apetitului investițional ar putea duce la o accelerare neașteptată a dezvoltării, cu impact pozitiv asupra prețurilor și a ofertei de locuințe”.

Expertul imobiliar consideră că piața imobiliară din România în a doua jumătate a anului 2025 va fi cel mai probabil influențată de o multitudine de factori interni și externi. Deși provocările nu sunt puține, ele sunt însoțite de posibile oportunități, mai ales dacă se reușește reducerea incertitudinilor și adoptarea unor politici coerente.

Cum va evolua piața imobiliară în marile orașe

Pe termen scurt, lipsa unui stoc nou de locuințe și ezitarea investitorilor ar putea avea efecte negative asupra pieței. Răzvan Marinescu spune și care sunt predicțiile sale privind piața imobiliară în marile orașe

„Spre exemplu, luând fiecare zona în parte, putem evidenția că în București piața office și sectorul rezidențial premium ar putea înregistra creșteri dacă apar semnale de stabilitate. În ce privește Cluj-Napoca, în ciuda planurilor de infrastructură ambițioase, nu putem prezice salturi semnificative, acest oraș avand deja renumele de pol de creștere imobiliară. Iașiul, pe de altă parte, se profilează ca o potențială surpriză pentru anul 2025, cu investiții majore în IT și educație, ceea ce ar putea stimula cererea și pe segmentul rezidențial”, explică expertul imobiliar.

Privind zona de vest, Timișoara, deși cu un proces de consolidare lent, are posibile oportunități de expansiune în sectoarele industrial și logistic, dată fiind proximitatea sa față de granițele cu Ungaria și Serbia și conexiunea rutieră bună cu restul Europei.

Zona de est, în special Constanța, unul dintre puținele orașe cu o dezvoltare sub media polilor București, Cluj, Iași, ar putea de asemenea beneficia de un salt economic datorat investițiilor strategice în infrastructura portuară și turism.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite