Cum scăpăm de Gazprom: Prima staţie de biogaz în cogenerare din România a fost inaugurată la Filipeştii de Pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Genesis Biopartner a inaugurat astăzi prima centrală de producere a energiei regenerabile în cogenerare, din biogaz, investiţie de 5 milioane de euro. Această are o capacitate instalată de 1 MW pe partea electrică şi 1,2 MW termici.

"Vrem să realizăm 10 staţii de acest fel în următorii 3-4 ani în România", a declarat Michael Dietrich, fondator şi investitor al Genesis Biopartner.

"Staţia funcţionează în bandă, e o energie predictibilă şi nu crează distorsiuni. E prima din România, dar în Europa sunt peste 10.000, cu o capacitate totală de 5.000 MW", a arătat el.

Investitorul a mai precizat că 70% din valoarea investiţiei este cheltuită în România iar, spre deosebire de alte forme de energie regenerabilă, avantajul este că forţă de muncă este permanentă. Pe lângă deşeuri, la producţia biogazului sunt folosite culturi energetice. Generatorul de electricitate se află pe platforma fabricii Cris Tim, care este şi principalul client al aburului industrial.

Efect de multiplicare în agricultură

Dietrich a afirmat că în mod direct sunt create cinci locuri de muncă în staţia de biogaz şi alte 10-15 în agricultură. În acest moment se folosesc plante energetice de porumb, culturi realizate pe plan local, pe o rază de 5-10 kilometri.

Radu Timiş, preşedintele Cris Tim, a afirmat că iniţial proiectul trebuia să fie 50-50% cu Genesis Biopartner, dar băncile nu au acordat finanţare, astfel că producătorul de mezeluri s-a retras, iar Genesis a continuat proiectul cu fonduri proprii. 

"Alergarea a început în 2011, autorizaţiile au fost luate în 2012, iar construcţia propriu-zisă a durat şase luni", a completat Dietrich. El a adăugat că staţia beneficiază de acordarea a trei certificate verzi pe fiecare MWh livrat în sistemul energetic, iar în scenariul cel mai rău valoarea investiţiei va fi recuperată în 8-10 ani, în funcţie de preţul certificatelor.

Abur mai ieftin

Funcţionând în regim continuu, centrala va produce în jur de 8.500 MW de energie electrică anual, ceea ce înseamnă că va primi în jur de 25.000 de certificate verzi.

Potrivit lui Timiş, aburul preluat de la această staţie este cu 25% mai ieftin iar 30-40% din aburul industrial folosit la fabrica Cris Tim este 30-40% din necesar.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite