Cum pot ajunge acţiunile Petrom pe o singură mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stabilirea unui preţ maxim pentru oferta Petrom şi principiul „primul venit, primul servit“ creează posibilitatea ca investitorul care se înscrie primul să poată cumpăra întregul pachet de acţiuni. Agenţia pentru Resurse Minerale susţine că nu există nicio certitudine privind potenţialul noului zăcământ de gaze descoperit de Petrom în Oltenia.

Astăzi se dă startul la Bursa de Valori Bucureşti pentru vânzarea pachetului de 9,84% din participaţia pe care o mai deţine statul la Petrom. 85% din pachet este destinat investitorilor instituţionali, precum fonduri de investiţii sau de pensii, iar restul pentru persoanele fizice.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a avizat un preţ maxim de ofertă de 0,46 lei pe acţiune, mai mare cu 15% decât cotaţia pieţei. Dacă întregul pachet de acţiuni va fi vândut la preţul maxim, statul ar obţine 610 milioane de euro.

Micii investitori, dezavantajaţi de preţ

Unii brokeri spun însă că principiile după care vor fi alocate acţiunile, respectiv în funcţie de preţul oferit şi de momentul depunerii ofertei, pot duce la situaţia în care un singur investitor ar putea cumpăra întregul pachet destinat marilor jucători.

„Am fost uimiţi, eu şi mai mulţi brokeri, când am aflat că s-a stabilit un preţ maxim. Adică nu va fi o licitaţie propriu-zisă. Un investitor poate veni primul cu o ofertă la preţul maxim şi poate cumpăra întregul pachet", a declarat, pentru „Adevărul", brokerul Adrian Mănăilă. 

Mai mult, acest preţ maxim - mai mare cu 15% decât cotaţia bursieră - nu îi încurajează pe micii investitori să participe la ofertă, pentru că ei pot cumpăra direct de pe bursă acţiuni la un preţ mai mic, a mai spus Mănăilă.

Pe de altă parte, Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest, crede că este puţin probabil ca un singur investitor să cumpere toate titlurile. „Oricum, această ofertă este destinată marilor fonduri, nu micilor investitori, care pot cumpăra oricând acţiuni la bursă", susţine Paşol.

„Preţul maxim fixat este unul corect, conform cu actuala conjunctură bursieră. Este firesc să fie un preţ puţin mai mare decât cotaţia medie a ultimei luni, pentru că investitorii dobândesc un pachet mare de acţiuni", a precizat şi Iulian Panait, preşedintele firmei de consultanţă KTD Invest.

Blestemul „marii descoperiri" de gaze

Joi seară, cu câteva zile înainte de demararea ofertei, Petrom a anunţat că a găsit o acumulare de gaze în judeţul Gorj, care ar putea fi cea mai mare descoperire din ultimii şase ani. Însă, pe bursă, efectul a fost contrar celui aşteptat: în loc să crească, acţiunile au scăzut cu 1,48% la finalul şedinţei de vineri.

Mai mulţi brokeri au explicat, pentru „Adevărul", că investitorii au perceput anunţul companiei petroliere ca pe o speculaţie, menită să urce artificial cotaţiile. Mai ales că în comunicat oficialii Petrom au insistat pe ideea că potenţialul mare al zăcământului este doar estimativ şi că se pot înşela cu privire la importanţa descoperirii.

Brokerii au mai arătat şi că nicio autoritate din domeniu nu a certificat faptul că zăcământul este semnificativ. „În ultimii şase ani nu s-a găsit mai nimic, aşa că orice găleată de gaze poate fi cea mai mare descoperire", spune Adrian Mănăilă, în timp ce Răzvan Paşol susţine că piaţa nu a fost influenţată pentru că veniturile dintr-o asemenea descoperire se văd doar pe termen lung.

Contactat de „Adevărul", preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi, a declarat că în prezent agenţia nu poate certifica dacă acest zăcământ este important. „ANRM certifică doar resursele certe şi măsurabile. În acest moment, zăcământul este doar în etapa de testare. Momentan nu există nicio certitudine privind potenţialul de acolo", a explicat oficialul ANRM.

„Ce se ştie până acum este că, pe baza lucrărilor de cercetare seismică, a fost conturată o formaţiune de roci în care este posibil să existe hidrocarburi. Petrom a forat o sondă de teste şi a obţinut un debit de gaze de circa 400.000 de metri cubi pe zi, ceea ce este o cantitate importantă. Urmează să vedem dacă acest debit se menţine în timp, pentru că există sonde care erup şi apoi nu se mai scoate nimic", a continuat Pătruţi.

Potrivit acestuia, Petrom a solicitat ANRM să continue explorările şi să înceapă exploatări experimentale în momentul când va fi gata staţia de tratare şi conducta până la sistemul de transport al gazelor.

Expiră licenţele de explorare

Majoritatea acordurilor de explorare ale Petrom expiră în septembrie 2011, inclusiv cel pentru perimetrul din Marea Neagră unde compania colaborează cu ExxonMobil. „Dacă aceste licenţe nu vor fi reînnoite sau dacă reînnoirea lor întârzie (...), acestea pot avea un efect negativ semnificativ asupra activităţii, rezultatelor operaţionale şi poziţiei financiare a societăţii", se arată în prospectul de ofertă.

Vezi aici PDF-ul cu prospectul de ofertă

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite