Cum ne pregătim centrala termică pentru iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul rece se apropie şi este timpul să ne pregătim aşa cum trebuie centrala termică pentru ca aceasta să funcţioneze la parametrii normali toată iarna.

Astfel, în cazul centralei termice pe gaz, este foarte importantă verificarea periodică efectuată de o firmă autorizată ISCIR, pentru a afla din timp dacă centrala nu încălzeşte apa caldă sau nu oferă căldura la parametrii pe care îi dorim, au declarat specialiştii consultaţi de „Adevărul”. 

Un alt pas îl reprezintă optimizarea consumului de gaze naturale. În mod normal ne interesăm încă de când facem achiziţia centralei cât consumă o centrală pe gaz într-o luna. Dacă ne dorim să nu plătim suplimentar este momentul să verificăm funcţionarea corectă a elementelor centralei.

Identificarea eventualelor defecte 

Pregătirea centralei termice pentru sezonul rece implică identificarea eventualelor defecte care pot duce la accidente: verificarea şi aerisirea caloriferelor, verificarea alimentării cu gaze şi apă a centralei şi a presiunii, verificarea bateriilor de la termostat, verificarea robinetelor de la centrală/calorifere, precum şi a ţevilor, a coşului de evacuare, curăţarea filtrelor de sub centrală (de către un specialist), verificarea valabilităţii verificării periodice ISCIR (o dată la 2 ani), verificarea tensiunii de alimentare a centralei. 

Reducerea riscurilor de defecţiune în timpul iernii 

Dacă efectuăm verificările necesare înainte de a pune centrala în funcţiune vom reduce până spre zero şansele că această să se defecteze chiar în momentul în care avem cea mai mare nevoie de ea. Întreţinerea centralei are scopul asigurării bunei funcţionări pentru perioade lungi de timp. Acesta este scopul reviziilor şi reparaţiilor şi de aici apare necesitatea efectuării lor periodice în mod obligatoriu. 

Optimizarea consumului de combustibil 

Există mai multe trucuri care ne pot ajuta să optimizăm consumul centralei noastre. Primul este pe cât de simplu pe atât de eficient. Acesta presupune închiderea centralei atunci când nimeni nu este acasă.

Dacă temperaturile din exterior sunt extrem de scăzute atunci vom seta termostatul să pornească la temperaturi mai mici decât atunci când suntem acasă. Astfel vom ştii că centrala va porni periodic şi excludem riscul îngheţului. 

Cum putem obţine un consum optim 

Temperatura apei încălzite de centrala termică este foarte importantă în ceea ce priveşte consumul. Pentru a face economie la gaze vom seta temperatura apei la 48-50 de grade Celsius. Astfel nu o vom mai combina cu apa rece scăzând implicit consumul. 

Un alt truc pe care îl vom folosi pentru un consum redus de combustibil este să închidem caloriferele din camerele pe care nu le folosim frecvent. Acestea se vor încălzi totuşi suficient de la căldura emisă de la camerele care sunt încălzite. Astfel puteţi sta liniştiţi că nu se vor produce eventuale pagube. Pentru siguranţă ele mai pot fi pornite periodic. 

Un termostat de cameră este sfânt în ceea ce priveşte utilizarea centralei termice. Acesta reglează facil temperatura interioară. Se recomandaăutilizarea a două trepte de temperatură pentru un consum optim, o treaptă pentru zi (aproximativ 21 de grade Celsius) şi una pentru noapte (setată la 18 sau 19 grade Celsius). Este cunoscut faptul că fiecare grad Celsius în plus pe termostat va creşte consumul suplimentar de combustibil cu 6-7%. 

Termostatul de cameră trebuie montat departe de ferestre sau alte surse de aer rece. Astfel se vor evita pornirile nedorite care va vor umfla factură la gaze naturale. 

  

Prelungirea duratei de viaţă a centralei termice 

Cu toţii ne dorim o centrală performantă care să consume puţin şi să ne ofere confortul dorit cât mai mult timp. Pentru aceasta trebuie să avem în vedere verificarea periodică a acesteia. Conform legii, verificarea tehnică periodică trebuie efectuată cel puţin o dată la doi ani de către o societate autorizată de ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat).

Firma specializată va verifica, repara (după caz) şi, ulterior, va constata funcţionarea corectă a centralei termice. Acum sunt verificate dispozitivele de control, de reglare şi siguranţă, gazele arse, reglarea instalaţiei de ardere şi menţinerea condiţiilor iniţiale de instalare. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite