Cum explică Isărescu susţinerea sa pentru un nou mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Mugur Isărescu a explicat, joi, care crede că este explicaţia pentru faptul că PSD-ALDE a decis să îl susţină pentru un nou mandat în fruntea Băncii Naţionale a României, deşi coaliţia de guvernare a fost, în ultimii doi ani, un critic virulent al guvernatorului.

Întrebat cum a fost convins să accepte un nou mandat la conducerea BNR, Mugur Isărescu a declarat:

„Trebuie să vă înţeleg curiozitatea, dar trebuie să înţelegeţi că nici eu nu mi dau seama cum s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat ceva. Spun că nu s-au întâmplat lucruri deosebite. Dumneavoastră, ca media, în mod obişnuit, prindeţi aspectele mai puţin plictisitoare, senzaţionale, gălăgioase, pe când discuţiile serioase care au loc totuşi în această ţară sunt... Pot să vă garantez, ţara are încă oameni serioşi la butoanele principale. Discuţiile serioase probabil că nu au ajuns la urechile dumneavoastră. Şi asta ar fi o explicaţie. Spuneţi şi vi se pare că ar fi o mare curiozitate. Deci este deosebirea între percepţie şi conţinut. Conţinutul nu a fost niciodată atât de zgomotos pe cât a părut percepţia pe care şi dmneavoastră aţi considerat-o ca fiind dominantă”.

Analistul Stelian Tănase este de părere că Mugur Isărescu şi-a păstrat funcţia din trei motive motive. Pe de o parte, înlocuirea sa ar arunca în aer guvernarea, „care este fragilă din punct de vedere financiar”, pe de altă parte, guvernatorul BNR are relaţii foarte bune în lumea bancară, relaţii care sunt folositoare în eventualitatea unui colaps economic. Şi, nu în ultimul rând, PSD nu avea cu cine să-l înlocuiască.  

Parlamentul a decis, miercuri, numirea lui Mugur Isărescu drept guvernator al Băncii Naţionale a României, pentru al şaselea mandat. 

Isărescu a intrat, astfel, în Cartea Recordurilor, stabilind cea mai lungă perioadă îndeplinită în funcţia de guvernator al unei banci centrale, potrivit World Records Academy, citat de euractiv.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite