Cum au ajuns căminele de bătrâni o afacere de milioane, care va exploda când se vor pensiona „Decrețeii”

0
Publicat:

Afacerile cu căminele de bătrâni au ajuns să reprezinte unul dintre business-urile cu cel mai mare potențial din România, pe fondul îmbătrânirii populației, potrivit unei analize realizate de Frames.

Cîmin de bătrâni Berca
Afacerile cu căminele de bătrâni au depășit anul trecut 200 de milioane de lei

Potrivit acesteia, în următorii ani ar putea să își tripleze cifra de afaceri, în contextul în care peste 1,7 milioane de români, ,,decrețeii’’, vor ieși la pensie.

Datele statistice arată că afacerile firmelor cu cod CAEN 8730 (Activități ale caminelor de bătrâni si ale caminelor pentru persoane aflate in incapacitate de a se ingriji singure) au trecut, anul trecut, de granița de 200 de milioane de lei, iar în perspectiva următorilor 5 ani, ar putea trece de 600 milioane de lei.

Față de anul 2021, business-ul celor 223 de firme active a crescut cu peste 50 de milioane de lei, de la 156,6 mil. lei în 2021 la 206 milioane lei în 2022.

Spre comparație, în 2008, afacerile cu căminele de bătrâni nu depășeau 4,61 milioane lei.

Și profitabilitatea firmelor a crescut spectaculos, de la 31 de milioane de lei în 2021 la 45,7 milioane lei în 2022. În urmă cu 10 ani, căminele de bătrâni nu înregistrau un profit mai mare de 1 milion de lei.

Interesant este că profiturile spectaculoase înregistrate de căminele de bătrâni au fost realizate cu numai 1619 angajați în 2022, cu 300 mai mulți decât anul precedent.

,,Statisticile indică faptul că cele mai multe firme (170) au mai puțin de 10 angajați, iar media este de 3 angajați / societate.

,,Să îți deschizi un cămin de bătrâni sau chiar mai mult, un lanț de centre de îngrijire a bătrânilor a devenit, așa cum estimam într-o analiză Frames, un business de viitor. Îmbătrânirea accelerată a populației și absența unui sistem de asistență socială la domiciliu fac ca tot mai multe persoane de vârsta a III-a să ajungă clienți ai acestor cămine”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

,,La cum arată datele statistice oficiale, legate de îmbătrânirea populației, de valul uriaș de ieșiri la pensie din următorii 7-8 ani, ne așteptăm ca acest tip de business să devină unul dintre cele mai profitabile din România în condițiile în care statul nu asigură o alternativă - cămine de bătrâni de stat capabile să preia, gratuit, numărul mare de beneficiari. Ministerul Muncii, cel al Sănătății, Ministerul Familiei ar trebui să vină urgent cu o strategie națională în acest domeniu, care să vizeze construcția de cămine de bătrâni, de stat, cu fonduri europene’’, a mai spus managerul Frames.

Investitorii au intuit potențialul acestui business, dovadă că numărul companiilor cu cod CAEN 8730 a crescut de la 32 în 2010 la 228 în 2022.

Potrivit datelor statistice de la Ministerul Finanțelor și Registrul Comerțului, topul companiilor în funcție de cifra de afaceri este condus de Asertivo Premium SRL din București, cu un business de 7,7 milioane de lei în 2022 și un profit net de 1,7 milioane de lei.

Pe locul secund se află Corsica Obiect SRL din București, cu afaceri de 5,61 milioane de lei și un profit chiar mai mare, de 1,99 milioane lei.

Locurile următoare în top sunt ocupate de Miraflor SRL București (5,48 milioane cifră de afaceri), Lukby by BLS SRL (4,69 mil. lei), Căminul Stejarul SRL (4,11 milioane lei), Geronto Life Med SRL (4,04 mil.lei), Casa Primitoare SRL (3,87 mil.lei), Enrom Management MT SRL (3,79 milioane lei), Care Center Sf. Maria SRL (3,76 mil lei) și Revera Independent SRL (3,63 milioane lei)

Cele mai multe firme de profil se află în București (48), Ilfov (41), Timiș (22), Argeș (21) și Constanța (14 firme).

Îmbătrânirea populației, un fenomen care se accentuează

Pe an ce trece, populația României îmbătrânește și devine tot mai bolnavă. Potrivit datelor furnizate de lnstitutul Național de Statistică, populația vârstnică a țării noastre a depășit-o cu peste 20% pe cea tânără, cu vârste de până în 14 ani, iar perspectivele următorilor ani indică o accentuare ale acestui fenomen.

Numărul bătrânilor de peste 65 de ani, de exemplu, a trecut de 3,8 milioane de persoane (17,5% din total), în timp ce numărul copiilor este de numai 3,19 milioane (14,5%).

,,În România nu există, în prezent, un sistem de suport pentru oamenii de vârsta a treia. Odată cu ieșirea la pensie, mulți dintre ei se îmbolnăvesc, iar problemele financiare iau amploare, marea lor majoritate intrând în zona de sărăcie extremă.

Pensiile mici, cheltuielile de nesuportat din punct de vedere financiar, accesul limitat la tratamente de specialitate, lipsa suportului din partea rudelor fac ca mulți dintre ei să treacă printr-o adevărată dramă, iar rata ridicată a deceselor reflectă dimensiunea tragediei sociale’’, arată analiza Frames.

În prezent, cea mai mare pondere în totalul populaţiei o deţinea grupa de vârstă 50-54 ani (8,9%), o categorie care peste 10-15 ani va ieși la pensie.

,,Decrețeii reprezintă o adevărată bombă cu ceas pentru sistemul de pensii și asistență socială din România. Nu văd, în prezent, cum va reuși statul să rezolve această problemă majoră, în condițiile în care nu vine cu măsuri eficiente pentru stimularea natalității, pentru creșterea numărului de locuri de muncă etc.’’, afirmă Adrian Negrescu.

În prezent, speranța de viață a bătrânilor din România este printre cele mai scăzute din Europa.

Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze ale mortalității, în timp ce cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de decese provocate de cancer.

Statisticile medicale arată că aproape jumătate din totalul deceselor sunt cauzate de comportamentele riscante în materie de sănătate, dezvoltate încă din perioada vieții active.

Rata consumului de alcool și a alimentației nesănătoase raportate în rândul românilor este mai mare comparativ cu media UE.

Excesul de greutate, obezitatea și fumatul sunt ridicate în România și au crescut constant în ultimele două decenii.

Potrivit studiului Frames, pe fondul acestor probleme, România are nevoie urgentă de un plan național de pregătire în zona asistenței medicale de specialitate.

,,Nevoia de personal din clinici, din spitale, din cabinetele medicale din țară, de cămine de bătrâni este uriașă și va crește semnificativ în următorii ani, pe măsura accentuării îmbătrânirii populației.

Chiar dacă numărul angajaților pregătiți de noi și de alte instituții a crescut în ultimii ani, pe fondul migrației, multe dintre domeniile sanitare se confruntă cu o criză acută de personal, astfel că, raportându-ne la nivelul populației, mai avem nevoie de cel puțin 50.000 de asistenți medicali’’, arăta analiza.

Potrivit datelor Eurostat, în pofida creșterii numărului de angajați în ultimul deceniu, numărul de medici și asistenți medicali rămâne cu mult sub mediile UE.

În 2019, existau 3,2 medici practicanți la 1 000 de locuitori, acest raport fiind unul dintre cele mai scăzute din UE (media UE fiind de 3,9) și 7,5 asistenți medicali la 1 000 de locuitori (media UE fiind de 8,4).

În țara noastră ,,rata mortalității evitabile este a treia cea mai ridicată din UE, principalele cauze ale acesteia fiind bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar și decesele cauzate de consumul de alcool.

Mortalitatea din cauze tratabile este de peste două ori mai mare decât media UE și include decesele cauzate de cancer de prostată și mamar care pot fi tratate’’, arată raportul State of Health in the EU – România 2021, realizat de Comisia Europeană.

Conform Atlasului Zonelor Rurale Marginalizate și al Dezvoltării Umane Locale din România, realizat de Banca Mondială și BERD, Vaslui are cea mai mare rată de marginalizare rurală din țară, calculată ca acces la servicii medicale, de aproximativ 23% (aproape de patru ori mai mare decât media națională), alături de alte opt județe (Iași, Covasna, Brașov, Botoșani, Galați, Bacău, Sibiu și Mehedinți), marginalizarea rurală existentă fiind de 9 – 15% din totalul populației rurale.

Analiza Frames a fost realizată pe baza datelor oficiale prezentate de firmele cu cod CAEN 8730 (Activități ale căminelor de bătrâni și ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure), prezentate la Ministerul Finanțelor și Registrul Comerțului.

Estimările privind dinamica business-ului în orizontul 2023-2033 aparțin experților companiei de consultanță Frames.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite