Cum ar trebui să gestioneze UE relația economică cu SUA| ANALIZA
0Doi experți au vorbit, pentru „Adevărul”, despre evoluția economiei americane, despre impactul politicilor economice ale SUA asupra României și despre cum ar trebui să gestionăm relația cu America.

În ultimele săptămâni, principalii indici bursieri ai pieței americane de capital au cunoscut scăderi destul de abrupte. Indicele DOW JONES a scăzut cu aproape 7 procente, S&P 500 a scǎzut cu 7,5%, iar Nasdaq cu peste 10%. Profesorul Sebastian Ene, președinte al Senatului Universității Constantin Brâncoveanu din Pitești, considerǎ cǎ taxele vamale impuse importurilor din Canada, Mexic, Uniunea Europeană sau China este privit ca generator de recesiune și inflație, însă administrația SUA ar putea găsi soluții fiscale prin care investitorii să se reorienteze către Statele Unite, să dezvolte capacități de producție acolo, mai ales în domeniul tehnologiilor de vârf.
„Sunt convins că grupul de economiști din jurul președintelui îi vor spune ce să facă și cum să facă astfel încât să evităm un colaps global (..) Legat de aceste bariere tarifare (taxe vamale de 25%), înțelegem că dorește reechilibrarea balanței comerciale cu Uniunea Europeană (unde deficitul SUA a fost de aproximativ 200 miliarde dolari), cu China, Canada, Mexic. Însă aceste bariere tarifare vor genera din partea țărilor asupra cărora sunt îndreptate o reacție în sens invers. Clar va pierde economia în ansamblu, cel puțin pe termen scurt, și consumatorul final care va plăti mai mult. Și în materie de politică externă abordarea este oarecum surprinzătoare pentru partenerii tradiționali. Să sperăm că pe viitor această abordare se va schimba în beneficiul global”, precizează Sebastian Ene.

La rândul lui, Radu Nechita, profesor la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, este de părere că starea globală este una de incertitudine:
"Ce putem să facem noi? Relativ puține lucruri, deoarece politica comercială este decisă la nivelul Uniunii Europeane. Uniunea Europeană are o politică vamală comună și, din păcate, semnalele nu sunt pozitive nici din această direcție. În sensul că la politicile protecționiste ale lui Trump, Uniunea Europeană răspunde cu o supralicitare a acelor politici protecționiste. Nu știu dacă este normal, pentru că politicele protecționiste lovesc în principal, în primul rând, în consumatorii din țara respectivă. Da, îi avantajează pe unii producători și cei din industriile protejate de taxele vamale, dar efectul este negativ. Costurile sunt suportate de către consumatorii acelor produse”.
„Orice idee de Ro-Exit e o capcană teribilă”
În opinia profesorului Radu Nechita, Uniunea Europeană ar trebui să se abțină de la a încerca să lovească firmele americane sau să le facă mai puțin competitive pe exporturile pe piața europeană: „Ar trebui să se gândească foarte bine, să țintească foarte bine, așa încât să nu ne dăm autogol din foarfecă. Toate progresele care s-au realizat în ultimii 30-40 de ani sunt miliarde, sute de milioane de oameni au ieșit din sărăcie datorită globalizării economice. Eu sunt favorabil globalizării economice, adică schimburilor cât mai libere la nivel mondial. Globalizarea politică înseamnă un control global al unor entități politice, un control planetar de către o singură, un fel de monopol guvernamental sau quasi-monopol guvernamental, o concentrare a puterii politice la nivel mondial. Dar globalizarea economică este o descentralizare până la urmă a puterii, inclusiv a puterii economice, pentru că asta înseamnă că monopolul național nu poate să fie nesimțit față de consumatori dacă el poate fi concurat de alte firme foarte puternice din altă parte”.

Radu Nechita este de părere că România ar trebui să gestioneze ca parte a Uniunii Europene, în echipă cu celelalte țări membre UE, relația cu Statele Unite.
„Noi suntem într-o echipă. Ideea că putem să rezolvăm de capul nostru anumite lucruri și că ne-ar fi mai bine separat și să decidem noi ideile care ne trec prin cap este o idee care s-ar putea să ne facă bine la ego și la mândria națională, dar dacă este să fim realiști, ne dăm seama că suntem mai puternici ca membrii a unei echipe. O echipă de vedete în care fiecare joacă pentru sine va fi bătută de o echipă cu jucători poate mai puțin puternici, dar care acționează ca o echipă. România trebuie să înțeleagă acest lucru, că nu putem să reușim mai multe în afara Uniunii Europene decât în interiorul Uniunii Europene. Deci, orice idee de Ro-Exit, orice idee de las că facem noi de capul nostru un suveranism din ăsta găunos și păgubos, este o capcană teribilă în care inimicii acestui popor de-abia așteaptă să cădem”, precizează profesorul Radu Nechita.