Cum a evitat McDonald’s plata unor taxe de un miliard de euro în Europa. Gigantul fast-food, reclamat de sindicate la Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
McDonald's îşi creştea artificial cheltuielile pentru plata unui impozit pe profit mai mic
McDonald's îşi creştea artificial cheltuielile pentru plata unui impozit pe profit mai mic

Mai multe organizaţii sindicale şi sociale acuză McDonald’s că a evitat plata unor taxe în valoare de aproximativ un miliard de euro, în perioada 2009-2013, prin transferarea veniturilor la divizia din Luxemburg a companiei, şi cer Comisiei Europene să investigheze cazul, scrie Reuters.

Practicile companiilor de ocolire a plăţii taxelor au devenit un subiect politic fierbinte în Europa, iar executivul UE a deschis investigaţii legate de acordurile fiscale încheiate de unele state cu multinaţionalele, inclusiv cele dintre Luxemburg şi grupul auto Fiat şi retailerul online Amazon.com.

Mai multe organizaţii sindicale care reprezintă milioane de angajaţi din Statele Unite şi Europa, precum şi organizaţia socială War on Want au solicitat Comisiei Europene să extindă investigaţia pentru a include şi McDonald's.

Taxe pentru brand

Astfel, Federaţia Europeană a Sindicatelor din Serviciile Publice şi Sindicatul Internaţional al Angajaţilor din Sectorul Serviciilor susţin că McDonald's a economisit bani din taxe prin plata de către restaurantele operate a unor redevenţe echivalente cu 5% din cifra de afaceri către subsidiara din Luxemburg.

O investigaţie efectuată de Reuters în 2012 a scos la iveală că restaurante fast-food între care Burger King, Subway şi McDonald's au redus facturile fiscale prin intermediul redevenţelor pentru utilizarea brandurilor, plătite către subsidiare din state cu nivel scăzut de fiscalizare.

Declaraţiile fiscale din Luxemburg arată că divizia McD Europe Franchising a încasat redevenţe de peste 1 miliard de dolari de la francizaţi şi de la subsidiarele McDonald's din Europa, în 2013.

Compania a plătit impozit de doar 1,4% dintr-un profit de 288 de milioane de dolari în 2013, cu mult sub impozitul pe profitul companiilor de circa 29%, practicat în Luxemburg.

„Proprietate intelectuală“, bună de păcălit Fiscul

Organizaţiile sindicale consideră că nivelul scăzut de impozitare poate fi datorat utiilizării scutirilor fiscale pentru exploatarea proprietăţii intelectuale, cu toate că McDonald's ar putea profita şi de faptul că multe dintre operaţiunile sale au loc prin intermediul sucursalei elveţiene.

Potrivit juriştilor consultaţi de Reuters, companiile pot beneficia de impozite mici prin transferarea profiturilor legate de brevete şi branduri către subsidiarele din Elveţia.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite